DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI LATA

W tym roku pogoda totalnie oszalała!

Chyba nie pamiętam czasów, żeby w listopadzie było aż tak ciepło!

Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki!

Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata.

Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole czy pracy!

Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka – drożdżówki bez niej nie mogą się obejść!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

( ok. 10-13 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny

* jajko do posmarowania

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę.

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Wycinamy okręgi ( lub formujemy w dłoniach ), na środku robimy wgłębienia.

Układamy owoce, posypujemy obficie kruszonką.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Barbara
    14 listopada 2018 at 09:48

    Witam i mam takie pytanie: co znaczy rozpuszczamy drożdże z cukrem ? Jakoś na ciepło ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 listopada 2018 at 09:51

      Nie . Jak drożdże zasypiesz cukrem i zaczniesz łyżeczką rozcierać to po minutce zrobią się płynne – takie jak trzeba :)

  • Reply
    Barbara
    14 listopada 2018 at 10:30

    Dziękuje bardzo będę dziś robić i mam nadzieje ze wyjdą pyszne tak jak z reszta wszystko co robiłam z Twoich przepisów ;)
    Ciasto na pizzę od lat robię tylko z twojego przepisu. Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 listopada 2018 at 10:36

      Bardzo mi miło!!!! :)))
      Jestem pewna, że posmakują! Czekam na wiadomość i zdjęcie do galerii :))

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress