SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

Pogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata!

Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik, na który przepis znów przyniosła z pracy od koleżanek!

Kruchy spód, delikatna serowa masa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca!

Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy!

I zgadzam się w 100%!

Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki.

Każdy będzie chciał dokładkę – gwarantuję!

Lekki, puszysty, delikatny …. dla każdego!

Mam już pomysł na kolejną wersję!

Wypatrujcie!

SKŁADNIKI:

( 24×26 cm )

SPÓD:

* ciasteczka kruche np. owsiane – ok. 200 g

* masło – ok.100 g

MASA SEROWA:

* twaróg 3 x mielony – 750 g

* śmietana 36% – 250 ml

* jajko L – 2 szt

* mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki

* cukier puder – 1 szkl

* ekstrakt wanilii lub ziarna – 1 łyżeczka

MUS Z OWOCÓW:

* owoce typu porzeczki, borówki, jeżyny ( śmiało mogą być mrożone ) – 750 g

* śmietana 36% – 550 ml

* sok z cytryny – 2 łyżki

* cukier – 100 g

* żelatyna spożywcza – 28 g

Ps. spód możemy przygotować również z herbatników, bez mielenia.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciasteczka miksujemy na pył, zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki wyciągnijcie co najmniej godzinę wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki wkładamy do misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników.

Zalewamy ciasteczkowy spód, równamy.

Pieczemy ok. 50 minut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ).

Wyciągamy, studzimy całkowicie.

MUS:

Owoce, sok z cytryny i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.

Przecieramy przez sito zostawiając tylko mus ( bez pestek ).

Z żelatyny robimy masę żelatynowa – zalewamy zimną wodą ( ok.100 ml ), odstawiamy do napęcznienia.

Podgrzewamy uważając, by nie zagotować!

Dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy, studzimy nie dopuszczając do stężenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy w 3 partiach owocowe puree, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki.

( Ps. Ja dodatkowo polałam delikatnie białą czekoladą i posypałam prażonymi migdałami! )

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ilona
    20 stycznia 2019 at 09:34

    Przepis wypróbowany. Sądząc po Pani opisie spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego, szału nie ma!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 stycznia 2019 at 10:30

      Kwestia gustu – jak dla mnie jeden z lepszych owocowych sernikow :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress