CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ – najlepszy przepis!

Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu!

To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni!

Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu.

Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym!

Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie!

Dosłownie!

Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny!

 

Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie!

Koniecznie spróbujcie!

Czekam na zdjęcia Waszych wypieków!

SKŁADNIKI:

( 24 x 28 )

CIASTO:

* mąka pszenna – 2 szkl

* żółtko – 5 szt

* masło – 200 g

* cukier – 3 łyżki

* proszek do pieczenia –  łyżka

NADZIENIE:

* rabarbar – 4-5 lasek

BEZOWA PIANKA:

* białko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.

Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.

Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).

I gotowe!

Smacznego!

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    Daria
    18 maja 2019 at 18:04

    Niestety środek był surowy, ale za to boki…. Pyszne. Jutro powtórka z tym, że wcześniej podpieke trochę spód 😊

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 maja 2019 at 12:14

      <3

    • Reply
      Olimpia
      23 maja 2021 at 11:35

      Co poszło nie tak ze na wierzchu beza jest chrupiąca a pod spodem jest pianka, za krótkie pieczenie ?

  • Reply
    Ela
    19 maja 2019 at 12:10

    Można dodać mrożony rabarbar? Czy muszę go wcześniej rozmrozić czy nie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 maja 2019 at 12:14

      Można, ale trzeba rozmrozić na sitku – żeby nie puścił wody na ciasto.

  • Reply
    Sylwia
    19 maja 2019 at 23:40

    Piec z termoobiegiem?;)

  • Reply
    Roza
    26 maja 2019 at 18:57

    Czy łyżka proszku to nie za duzo?Ciasto się bardzo sypie podczas jedzenia czy tak ma być?Czy można zwiększyć czas pieczenia ponieważ będą wyszła wilgotna w środku czy to za sprawą rabarbaru?

    • Reply
      Panna Migotka
      11 września 2021 at 21:31

      To dobrze . Beza ma być wilgotna w środku .

  • Reply
    Anonim
    28 maja 2019 at 19:38

    Smak dzieciństwa ❤️

  • Reply
    Anonim
    13 lipca 2019 at 22:41

    Piekłam już to ciasto kilka razy, jest rewelacyjne. Daję do ciasta 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i łyżkę mąki ziemniaczanej, robiłam z mieszanymi owocami – truskawki, porzeczki, rabarbar, maliny, obtaczam owoce w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Piekę jak w przepisie ale po 50 minutach daje jeszcze 10 sam dół.

  • Reply
    Ela
    18 maja 2020 at 13:33

    Dzień dobry, czy mogę użyć okragłej formy tortowej o średnicy 26 cm?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 maja 2020 at 13:51

      Taki wymiar tortownicy będzie za mały.

    • Reply
      Nati
      22 czerwca 2020 at 22:19

      Piekłam, wyszło pyszne :) piekłam 10 min dluzej niż w przepisie, ustawiając piekarnik na sam dół. Całośc nie jest za słodka, dlatego owoce można lekko posłodzić

    • Reply
      Nati
      4 lipca 2020 at 18:04

      Można, ja dziś piekłam drugi raz w tortownicy 26, wyszło idealnie 😀

  • Reply
    Sabina
    20 maja 2020 at 15:53

    Fajny przepis ale następnym razem wymieszam rabarbar z cukrem, bo ciasto wyszło bardzo kwaśne 😅

  • Reply
    Zaneta
    3 czerwca 2020 at 15:39

    Wspaniałe ciasto, super przepis👍😎

  • Reply
    Natalia
    7 czerwca 2020 at 19:32

    Super dziś upiekłam..

  • Reply
    Gosia
    15 czerwca 2020 at 14:16

    Upiekłam potrójna porcję! Rewelacja! Idealny! Dziękuję bardzo.

  • Reply
    Alicja
    24 czerwca 2020 at 12:25

    Na jaki wymiar blachy jest to ciasto? Ważna sprawa 😅

  • Reply
    Magda
    20 sierpnia 2020 at 16:47

    Ile szklanka ma ml?

  • Reply
    Monika
    4 września 2020 at 00:33

    Obłędne, proste ciacho, rabarbar miałam mrożony, obawiałam się ze może wyjść zakalcowate ale nic z tych rzeczy.
    Pycha super przepis !
    Napewno wykorzystam nie jeden raz

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress