Wiecie o tym, że 18 maja to Światowy Dzień Pieczenia?
Można powiedzieć, że takie moje wielkie święto!
To idealna okazja, żeby miłością do pieczenia zarazić tych, którzy do tej pory od niego uciekali, a zarazem zainspirować do nowych wypieków tych, którzy pieką z przyjemnością!
Dziś razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na kolejne, pyszne, orzeźwiające ciasto inspirowane urlopem.
Lekkie cytrynowe ciasto ucierane przykryte galaretką z mango, świeżymi borówkami i kandyzowaną cytryną ( jest genialna! ) jest świetnym pomysłem na każdy dzień!
Zachwyci z całą pewnością wszystkich wielbicieli egzotycznych smaków i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )
UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE:
* kostka Kasia – 250 g
* cukier – 1 szkl
* jajko L – 3 szt
* budyń śmietankowy – 40 g ( 1 op )
* mąka pszenna – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sok i skórka z cytryny
GALARETKA MANGO:
* pulpa ( puree ) mango – 300 ml
* żelatyna – 1 łyżka
* borówki + kandyzowana cytryna
Ps. używam szklanki o pojemności 250 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE:
Kasię ucieramy stopniowo z cukrem.
Dodajemy po jednym jajku.
Gdy masa będzie roztarta wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Wciskamy sok z cytryny i dodajemy startą skórkę.
Pieczemy ok. 40 minut w 170C. Studzimy.
GALARETKA MANGO:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody.
Puree z mango podgrzewamy, do ciepłego dodajemy żelatynę, rozpuszczamy.
W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem.
Odstawiamy do lekkiego tężenia.
Wylewamy na ciasto cytrynowe, obficie posypujemy słodką skórką cytrynową i borówkami.
Wkładamy do lodówki.
Dekorujemy białą czekoladą.
Smacznego!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
No Comments