FIT TORCIK / OMLET KAKAOWO-ŚMIETANKOWY JAK KINDER MLECZNA KANAPKA

Dziś mam dla Was prawdziwą petardę i coraz więcej takich petard inspirowanych znanymi batonikami będzie pojawiało się na blogu.

Przygotowałam dla Was FIT przepis na przepyszny omlet.

Omlet, który można podać również jako mini torcik.

Podawać jako mini torcik, a zarazem sprawić, że goście będą nie tylko zachwyceni smakiem, ale i zaskoczeni po tym, jak powiecie im co to jest!

2 puszyste, kakaowe omlety przełożone lekką, śmietankową pianką i karmelem daktylowym tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze.

 

Kinder Mleczna kanapka nie posiada karmelu, mi on był niezbędny do “przyklejenia” pianki, więc dla tych, którzy będą drążyć temat mogę powiedzieć, że to w sumie takie połączenie Kinder Mleczna Kanapka z Kinder Pingui karmelowym.

Nie ważne!

Ważny jest smak!

A w tym przypadku będzie się oblizywał po tym każdy łasuch!

Ta jak mówiłam – jest to wersja FIT.

Nie zawiera białego cukru ani białej, pszennej mąki.

Nie zawiera też dodatku tłuszczu i jest wysokobiałkowy.

SKŁADNIKI:

( 18 cm )

2 OMLETY:

* mąka pełnoziarnista lub gryczana – 4 łyżki ( można zamienić na inną, byle nie kokosową i kukurydzianką, ponieważ są zbyt “sypkie” )

* kakao gorzkie – 2 łyżki

* białko z dużych jaj – 4 szt

* mleko chude – 4-5 łyżek

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* słodzidło – ksylitol, erytrytol, słodzik – do smaku

PIANKA ŚMIETANKOWA:

* jogurt chudy, wysokobiałkowy – 150 g

* twaróg chudy – 100 g

* słodzidło – ksylitol, erytrytol, słodzik – do smaku

* żelatyna – 1 łyżeczka

DODATKOWO:

* daktyle ( namoczone wcześniej )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2 OMLETY:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz słodzidłem.

Wszystko mieszamy, smażymy 2 takie same omlety na lekko natłuszczonej, nieprzywierającej patelni, studzimy.

PIANKA ŚMIETANKOWA:

Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, dokładnie mieszamy.

Chudy twaróg miksujemy na gładko z jogurtem oraz słodzidłem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( wcześniej hartując, by nie zrobiły się grudki ).

Wylewamy do tortownicy 18 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Odstawiamy do tężenia.

KARMEL:

Namoczone daktyle blendujemy na bardzo gładki krem robi się to bez problemu, gdy daktyle są wcześniej namoczone ).

CAŁOŚĆ:

Na dnie tortownicy układamy omlet ( możemy, jeśli chcemy go delikatnie nasączyć mlekiem ).

Smarujemy daktylowym karmelem.

Układamy stężałą piankę śmietanową.

Przykrywamy drugim posmarowanym omletem. Dociskamy.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress