KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska

Nie, ja nawet nie wiem jak opisać to słowami.

To ciasto było …. było wręcz nieziemskie!

Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego!

GE-NIA-LNE-GO!

Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze.

Ogólnie nie wiem czy wiecie, ale takie zawijane ciasto w Izraelu, a dokładnie w Jerozolimie nazywa się KRANTZ.

To duma kuchni Żydów aszkenazyjskich.

Nadzienia mogą być różne, ale np. w okresie Świąt kucharki stawiają na obfitość i bogactwo nadzienia.

Do Jerozolimy miałam lecieć 17 marca, nie udało się, uda się później, a jak na razie smaki Izraela przenoszę do swojej kuchni!

Inspirację do stworzenia KRANTZ CAKE możecie znaleźć w bardzo lubianej książce Y.Ottolenghiego i S.Tamimi, pt. ” JEROZOLIMA”

Do dzieła!

To najlepszy KRANTZ ORZECHOWY jaki w życiu zjecie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

NADZIENIE:

* jogurt naturalny gęsty ( np. grecki ) lub twaróg – 250 g

* cukier – 5-6 łyżek

* mleko w proszku – 1,5 szkl

* masło orzechowe naturalne – 6-7 łyżek

* czekolada mleczna – 50 g

* sól – 1 szczypta

* orzechy laskowe – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną czekoladą.

Miksujemy, chłodzimy.

Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy zwykłego mleka.

CAŁOŚĆ:

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Całość smarujemy kremem orzechowym i zwijamy roladę.

Rozcinamy na 2 części, splatamy ( ukazując nadzienie na zewnątrz).

Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy na złoto – ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Sylwia
    1 maja 2020 at 09:46

    Czym mogę zastąpić mleko w proszku?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress