Nachosy to niewielkie kawałki tortilli, mające swe korzenie w Meksyku.
Najczęściej podaje się je z roztopionym serem albo sosem serowym.
Idealne do pochrupania w kinie … albo w domu przed tv.
Ja mam dziś dla Was swój przepis na nachosy.
W błyskawicznym tempie śmiało możemy przygotować je w domowym zaciszu.
Uwaga!
Uzależniają! :D
SKŁADNIKI:
– mąka kukurydziana – 1 szklanka
– mąka pszenna – 1 szklanka
– jajko – 2 szt
– letnia woda – ok. 100 ml
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– kurkuma – 1 łyżeczka
– sól , pieprz , papryka – do smaku
– olej do smażenia – 300 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy,wyrabiamy ciasto.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki
( ok. 1 mm )
placek.
Szklanką wycinamy kółka, każde kółko rozcinamy na pół.
Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju!
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z dipem serowym!
5 komentarzy
Luka Li
21 lutego 2013 at 12:50Świetny przepis, na pewno wypróbuję, bo uwielbiam takie przekąski:)
Bity Kęs
21 lutego 2013 at 18:22ojj, smaka mi narobiłaś! :)
bielinka
21 lutego 2013 at 18:59Muszę sobie takie sprawić :) świetne!
marzycielka
22 lutego 2013 at 21:31Tak przeglądam Twojego bloga od wczoraj i nie mogę się zdecydować, wszystko wygląda smakowicie ale chyba zdecyduję się na ciasto jogurtowe :)) Pozdrawiam !!!
Anonymous
26 kwietnia 2013 at 22:20Wypróbowane, piecze się szybciutko…. Jednak mnie nie powaliły, dla mnie to będzie takie wyjście awaryjne jak naprawdę nie będę mieć innej opcji… W moim odczuciu lepiej wyglądają niż smakują