Witaminki witaminki!
W ostatnim czasie totalnie zakochałam się w jarmużu.
Przyrządzam z niego sałatki kilka razy w tygodniu oraz dodaję do obiadu.
Nie wiem czy wiecie, ale jarmuż jest skarbnicą sulforafanu czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Jego liście bogate są w białko, błonnik i witaminu ( C , K , A ).
Jest cennym żródłem potasu, miedzi i manganu, które również odgrywają niezwykle ważną rolę dla naszego organizmu.
Jak we wszystkim zachować należy jednak umiar, ponieważ spożywany z nadmiernych ilościach spowalnia wchłanianie jodu.
Odpowiednio przyrządzony z całą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają.
Ja dziś mam dla Was przepyszny koktajl – smoothie właśnie z jarmużu.
Ale nie tylko!
Świetnym dodatkiem jest tutaj szpinak ( w moim wypadku szpinak baby 😉 ), soczyste jabłko , miód i orzeźwiająca woda kokosowa!
Taki koktajl jest fantastyczną dawką witamin, która nie tylko wzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo!
SKŁADNIKI:
* jarmuż – 1 garść
* jabłko – 1 szt
* szpinak baby – 1 garść
* woda kokosowa – ok. 200 ml
* miód prawdziwy – 1 łyżka
* sok z limonki i cytryny – 1 łyżka
* kiełki słonecznika -1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jarmuż przelewamy wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce.
Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko.
Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki i cytryny – wszystko razem dokładnie miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ).
Podajemy mocno schłodzone!
Pycha!
W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł mi Zupowar Soup&Blend marki Russell Hobbs, o którym tutaj pisałam.
A warzywa i owoce do jego przyrządzenia dostarczyła firma Świeże zioła http://swiezeziola.pl/ , na której fanpage serdecznie zapraszam!



