Ajerkuchy to po śląsku placki – takie naleśnikowe.
Przygotowuje się je błyskawicznie z sera białego i są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i słodki podwieczorek.
Świetnie smakują z cukrem pudrem, ulubiona konfitur albo np. masłem orzechowym.
Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* twaróg półtłusty 2-3 x mielony – 250 g
* śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
* soda – 1 płaska łyżeczka
* jajko – 2 szt
* cukier drobny – 3 łyżki
* spirytus – 1 kieliszek
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ser biały rozcieramy ze śmietaną, cukrem , jajkami i spirytusem.
Dodajemy przesianą z sodą mąkę, mieszamy,
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju garnki, garnuszki ( taki jak na zdjęciu również ) , kubki , rondelki ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl
No Comments