Dziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch!
Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające.
Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą.
Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 3-4 porcje )
* makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czerwona soczewica – 200 g
* czosnek – 2 ząbki
* czerwone wino – 100 ml
* bulion warzywny – 500 ml
* passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* świeża chili
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* parmezan
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy.
Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ).
Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut.
Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami.
Smacznego!
2 komentarze
Magda
21 lutego 2018 at 11:49Czym mogę zastąpić wino?
Ostra na Słodko
21 lutego 2018 at 11:51Wino cudownie podkręci smak dania, ale jeśli nie chcesz go używać śmiało mozesz zrobić na bulionie :))