MAKARON Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU ( danie inspirowane koreańskim Jabchae )

Ostatnio w moim życiu wszystko kręci się w okół Azji.

Niedawno wróciłam z Chin, kilka dni temu wzięłam udział w koreańskich warsztatach, a teraz wypatruję wycieczki do wymarzonej Tajlandii.

Zainspirowana kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad!

Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów oraz dodaje boczniaki.

Ja przygotowałam swoją wersję wykorzystując dostępne bez problemu w sklepach składniki.

Połączenie makaronu ryżowego z genialną marynatą i świeżymi warzywami tworzy fantastyczną całość, którą nawet mięsożercy będą się zachwycać!

Gwarantuję!

Ps. nie jest prawdą, że kuchnia orientalna musi być przygotowywana na ogniu.

W moim wypadku płyta indukcyjna Electrolux EHL6740FAZ  spisuje się genialnie!

Już Wam kiedyś mówiłam o tym, że posiada funkcję Bridge – wybawienie w przypadku dużych garnków, patelni czy woków!

Naczynie można postawić w dowolnym miejscu na płycie ( musi jedynie zakryć 4 oznaczone pola ) i działa!

Przygotowanie dania na dużej patelni nie jest więc problemem!

Zobaczcie zresztą sami!

SKŁADNIKI:

( 3 porcje )

* makaron ryżowy – 1 op / ok 300 g

* papryka czerwona – 1 szt

* papryka żółta – 1 szt

* papryka zielona – 1 szt

* duża cebula – 1 szt

* marchew – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* szpinak – 200 g

* jajko – 2 szt

* biały sezam – 1 garść

* cukier trzcinowy – 1 łyżka

* olej sezamowy – 150 ml

* sos sojowy – 100 ml

* czarny pieprz – do smaku

* miód ( użyłam kruszynowego, może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zacznijmy od przygotowania składników.

Papryki kroimy w piórka, przesmażamy.

  Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy.

Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy.

Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę.

Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje.

Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków! ) smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki.

UWAGA!

Można usmażyć wszystko “na raz” albo każdą porcję oddzielnie.

Na patelni ląduje makaron, przesmażona papryka, cebula, marchew oraz zblanszowany szpinak, posiekamy czosnek, omlet, sezam oraz marynata spod makaronu ( nie musi być całość! ).

Smażymy razem 2-3 minuty.

Gotowe!

Smacznego!

Ps.  już ostatnio mówiłam Wa trochę więcej na temat tej płyty ( tutaj! ), no i zdanie podtrzymuję.

Używam jej od wielu miesięcy i jest naprawdę fantastycznym sprzętem zdecydowanie wartym swojej ceny.

Jeśli ktoś z Was zastanawia się nad wyborem płyty to polecam sprawdzić ten model – ja, gotująca dużo i często 100% polecam i gwarantuję, że będziecie zadowoleni!

Mój model:EHL6740FAZ

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Anonim
    20 czerwca 2018 at 10:58

    Wciskanie reklam do gardła. Przewiduję sukces bloga!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 czerwca 2018 at 11:00

      Jako ANONIM z całą pewnością jesteś odważny ;) Czemu nie wprost ? Z podpisem ?
      Z marką Electrolux współpracuję od roku i nie muszę wciskać reklam nikomu do gardła …. ;)

  • Reply
    Martyna
    9 kwietnia 2021 at 13:34

    Dzięki za przepis:) w liście składników brakuje marchwii, co może być mylące. Pozdrówki!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 kwietnia 2021 at 13:39

      oOO! Dziękuję za czujność!
      Już poprawiam!
      Buziaki!
      Cudownego dnia!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress