Królowa serników znów wkracza do akcji! :D
Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością!
Na castingu do MasterChef jeden podbił serca jurorów …. kolejnym oczarowałam szefa w pracy ….i na jeszcze jeden nawet moja lekarka się załapała! hehehehe …
Na serniki zawsze mam jakieś nowe pomysł i każdy, który robię – wychodzi obłędny!
Możecie nie wierzyć, ale jedzenie bardzo często mi się śni!
Nieraz są to mielone z buraczkami, a nieraz pyszne ciacha, które po przebudzeniu staram się zapamiętać ( tak było z tortem na precasting! ).
I tak jest tym razem!
Wygląd dzisiejszego sernika też mi się przyśnił, dlatego też postanowiłam spróbować nim swoich sił w konkursie #przepisnakopernika marki KOPERNIK.
http://konkurs.kopernik.com.pl/
Delikatny, kremowy sernik piernikowo-waniliowy wypełniony musem z pieczonym pomarańczy jest niesamowitym pomysłem na każdą okazję.
Świetnie zastąpi urodzinowy tort i pokazuje, że pierniki są dobre nie tylko na Święta!
Mistrzostwo świata!
Spróbujcie … a za mnie mocno mocno trzymajcie swoje kciuki!
SKŁADNIKI:
( 1 tortownica – 26 cm
2 tortownica – 16-18 cm )
MASA SEROWA:
* ser biały 3-krotnie mielony – 1 kg
* sok cytrynowy – 4 łyżki
* drobny cukier – ok.1,5 szkl
* wiejskie jajko – 4 szt
CIEMNA MASA :
* czekolada ( ja użyłam gorzkiej + mlecznej ) – 3 szt x 100 g
* pierniki Serca w czekoladzie oraz Katarzynki (Kopernik) – 150 g
* masło – 400 g
* jajko – 6 szt
* cukier – 1,5 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
MUS Z PIECZONYCH POMARAŃCZY:
* duże, soczyste pomarańcze – 4 szt
* galaretka pomarańczowa – 2 op
* cukier – do smaku
Ps. pieczenie pomarańczy sprawia, że smak staje się bardziej intensywny!
DEKORACJA:
* pierniki serca w czekoladzie i listki waflowe – KOPERNIK
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Serniki najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc do wystudzenia!
MASA SEROWA:
Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.
CIEMNA MASA:
Połamaną czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.
Pierniki drobno siekamy ( najlepiej za pomocą blendera ).
W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pierniki i dokładnie miksujemy.
Wsypujemy mąkę cały czas miksując do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.
( Tak robimy w malej i w dużej tortownicy )
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Studzimy.
MUS Z PIECZONYCH POMARAŃCZY:
Przygotowujemy go, gdy serniki są już calkiem wystudzone.
Umyte pomarańcze przecinamy na pół, pieczemy ok. 15 min/180C.
Miąższ przekładamy do garnka, dodajemy ok. 3/ szklanki wody oraz cukier, gotujemy, wsypujemy galaretki i blendujemy na gładką masę. Studzimy.
CAŁOŚĆ:
W dużym serniku za pomocą małej szklanki/kieliszka lub ringu wycinamy delikatnie ( ale dokładnie ) otwory. ( ok.5-6 w całym serniku )
W małym serniku wycinamy 1 większy.
Otwory wypełniamy musem pomarańczonym, wkładamy do zastygnięcia ( zastyga bardzo szybko! ).
Składamy 3 piętra i dekorujemy!
Ja do dekoracji użyłam piernikowych serc, a także listków waflowych z deserowej czekoladzie zmiksowanych na kruszonkę.
Smacznego!
Ps. trzymajcie mocno kciuki i koniecznie zróbcie!
JEST OBŁĘDNY!
No Comments