Powiem Wam, że to chyba mama ma statnio większego powera do pieczenia niż ja! ( jak to?! ).
Chodzi za mną mówiąc: ” upiekę to … upiekę tamto” – no i piecze!
A słodkości zanosi potem do pracy chwaląc się koleżankom!
Muszę poważnie pomyśleć nad tym osobnym działem na Jej wypieki! ;)
Dziś przygotowała dla Was pyszne ciacho z brzoskwiniami.
Kakaowe biszkopty pokryte lekką, delikatną cytrynową masą i soczystymi brzoskwiniami jest fajny pomysłem do popołudniowej kawki.
Nie za słodkie, bardzo łatwe i pyszne!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT KAKAOWY:
* jajko – 7 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 5 łyżek
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
KREM CYTRYNOWY:
* masło – 200 g
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* budyń waniliowy bez cukru – 2 op
* cytryna – 3 szt
KREM ŚMIETANOWY:
* śmietana 36% – 500 ml
* cukier puder – 4 łyżki
DODATKOWO:
* brzoskwinie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut/180C.
Kroimy na 2 części, nasączamy słodką herbatą.
KREM CYTRYNOWY:
Sok z cytryn wyciskamy ( ile się da ) i dolewamy taką ilość wody, by otrzymać 750 ml płynu. Gotujemy z cukrem.
W 125 ml wody roztrzepujemy budynie, żółtka oraz mąki i wlewamy do gotującej się wody cytrynowej.
Cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy, dodajemy łyżka po łyżce do utartego wcześniej masła.
KREM ŚMIETANOWY:
Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
CAŁOŚĆ:
Na nasączony biszkopt wyciągamy masę cytrynową, dodajemy pokrojone brzoskwinie ( lekko wciskamy ).
Przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem, rozsmarowujemy krem śmietanowy i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
No Comments