CYTRYNOWIEC Z BRZOSKWINIAMI NA KAKAOWYM SPODZIE

Powiem Wam, że to chyba mama ma statnio większego powera do pieczenia niż ja! ( jak to?! ).

Chodzi za mną mówiąc: ” upiekę to … upiekę tamto”  – no i piecze!

A słodkości zanosi potem do pracy chwaląc się koleżankom!

Muszę poważnie pomyśleć nad tym osobnym działem na Jej wypieki! ;)

Dziś przygotowała dla Was pyszne ciacho z brzoskwiniami.

Kakaowe biszkopty pokryte lekką, delikatną cytrynową masą i soczystymi brzoskwiniami jest fajny pomysłem do popołudniowej kawki.

Nie za słodkie, bardzo łatwe i pyszne!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 24×28  ) 

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko – 7 szt

* cukier – 1 szkl

* mąka pszenna – 5 łyżek

* kakao – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM CYTRYNOWY:

* masło – 200 g

* żółtko – 3 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 1,5 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* budyń waniliowy bez cukru – 2 op

* cytryna – 3 szt

KREM ŚMIETANOWY:

* śmietana 36% – 500 ml

* cukier puder – 4 łyżki

DODATKOWO:

* brzoskwinie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut/180C. 

Kroimy na 2 części, nasączamy słodką herbatą.

KREM CYTRYNOWY:

Sok z cytryn wyciskamy ( ile się da ) i dolewamy taką ilość wody, by otrzymać 750 ml płynu. Gotujemy z cukrem.

W 125 ml wody roztrzepujemy budynie, żółtka oraz mąki i wlewamy do gotującej się wody cytrynowej.

Cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy, dodajemy łyżka po łyżce do utartego wcześniej masła.

KREM ŚMIETANOWY:

Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

CAŁOŚĆ:

 Na nasączony biszkopt wyciągamy masę cytrynową, dodajemy pokrojone brzoskwinie ( lekko wciskamy ).

Przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem, rozsmarowujemy krem śmietanowy i posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress