Jak dobrze wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Schär, – producentem żywności bezglutenowej.
Produkty tej marki to nie tylko znane i bardzo lubiane mieszanki mąk do wypieków, ale też gotowe produkty.
W moje ręce ostatnio trafiły Ciasteczka Chocolate O’s Schär – kruche markizy z mlecznym nadzieniem, wyglądem i smakiem bardzo przypominające inne, znane czarne ciastka.
Smakują rewelacyjnie!
Są miękkie, ale zarazem kruche i delikatne.
Idealne do podjadania, kiedy macie ochotę na coś słodkiego!
Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ).
Spróbujcie!
Tarta jest fantastyczna!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
SPÓD:
* Ciasteczka Chocolate O’s Schär – 1 op
* masło – 100 g
MASA CZEKOLADOWO-BANANOWA
* czekolada mleczna i czekolada biała ( bezglutenowa ) – po 50 g
* puree bananowe ( ze świeżych bananów lub pulpa ) – 200 ml
* śmietana 36% – 250 ml
* żelatyna b.g – 3 łyżeczki
* mleko w proszku – 3 czubate łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciasteczka Chocolate O’s Schär miksujemy z miękkim masłem na piasek. Wylepiamy tortownicę.
MASA:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody.
Mleko w proszku rozcieramy z 1/4 szklanki śmietany.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku, mieszamy.
W kremie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy puree bananowe.
Całość przelewamy do misy miksera, dodajemy zimną śmietanę i ubijamy na puszystą masę.
Wylewamy na schłodzony spód.
Układamy ciasteczka, posypujemy czekoladą.
Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Ps. Pamiętajcie, żeby wybierając czekoladę zwracać uwagę na napisy – niektóre mogą zawierać gluten!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
No Comments