Nawet nie wiecie jak bardzo mi się tęskni za kolejną podróżą w nieznane!
To właśnie w marcu miałam zwiedzić wymarzony Izrael, a miesiąc później wyruszyć gdzieś na greckie wyspy, zahaczając też o bajkowe Santorini.
Na to jednak w obecnej sytuacji muszę jeszcze trochę poczekać, ale absolutnie nie ma się co załamywać!
Jeszcze kawał świata zobaczę, a teraz najważniejsze jest zdrowie i bezpieczeństwo.
Z greckich smaków nie rezygnuję jednak absolutnie, i dziś, razem z marką VEGETA zabieram Was w kulinarną podróż w greckie strony używając do swojego przepisu mieszanki przypraw do greckiej sałatki z serii VEGETA NATUR.
Mieszanka ta składa się m.in z suszonych pomidorów, natki pietruszki, suszonej cebuli, czosnku, bazylii i oregano.
Przyprawy z serii VEGETA NATUR to przyprawy jak sama nazwa wskazuje 100% naturalne.
Znajdziemy wśród nich nie tylko przyprawę do sałatki greckiej, ale i m.in przyprawę z czosnkiem, do ryb i owoców morza, do grilla, do mozzarelli i pomidorów, a także przyprawę w płynie bez dodatku glutaminianu sodu.
Sprawdźcie ofertę!
Ja przygotowałam dla Was przepyszny przepis na chlebki pita z patelni z dodatkiem świeżej i zdrowej sałatki greckiej oraz soczystego kurczaka.
Danie pyszne, zdrowe, ale i sycące!
Taką pitę możemy zjeść na ciepło, jak i na zimno – nie wysycha!
Świetny pomysł na lekki, wiosenny obiad!
Ty też #zostanwdomu i ugotuj coś pysznego!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 4 osób )
CHLEBKI PITA:
* mąka pszenna – 200 g
* suszone drożdże – 5 g
* cukier – 1 płaska łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* ciepła woda – 75 ml
* ciepłe mleko – 75 ml
SAŁATKA GRECKA:
* pomidory – 2 szt
* ogórki – 2 szt
* czerwona cebula – 2 szt
* czarne oliwki – 1 szklanka
* ser feta – 250 g
* mieszanka przypraw do greckiej sałatki VEGETA – do smaku
DODATKOWO:
* filet z piersi kurczaka – 300 g
* sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CHLEBKI PITA:
Do misy wlewamy ciepłe mleko i wodę.
Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże, oliwę i połowę mąki.
Wyrabiamy hakiem.
Gdy płyny się wchłoną dodajemy resztę mąki – wyrabiamy do 10 minut.
Gdy jest sprężyste, ale nie klejące formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski.
Odstawiamy na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.
Dzielimy na kilka różnych części, formujemy w dłoniach małe bułeczki, rolujemy kilka minut, rozpłaszczamy lub wałkujemy na płaskie placki.
Pozostałe kulki przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały.
Smażymy bez tłuszczu na grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej.
Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką.
MIĘSO:
Składniki marynaty mieszamy z oliwą, marynujemy mięso ( im dłużej tym lepiej ).
Pieczemy do miękkości w 160C .
Po upieczeniu szarpiemy lub kroimy cienko.
Uwaga!
Możemy również usmażyć mięso na patelni lub zgrillować!
SAŁATKA GRECKA:
Pomidory kroimy na cząstki, ogórki na półplasterki, cebulę w piórka, oliwki na pół.
Mieszamy z pokruszoną fetą, doprawiamy do smaku mieszanką przypraw do greckiej sałatki.
CAŁOŚĆ:
Chlebki pita nadziewamy sałatką grecką i mięsem.
Zajadamy od razu!
Ps. świetnym dodatkiem będzie lekki jogurtowy sos doprawiony tą samą przyprawą i świeży szczypiorek lub koper!
Polecam!
No Comments