CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb

O chlebie z garnka pewnie każdy z Was słyszał.

Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką.

Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie.

Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika.

Dziś mam dla Was przepis, który zapewne już nie raz widzieliście w sieci – na chleb z garnka.

Prosty, szybki chleb, którego przygotowanie absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste!

Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często!

SKŁADNIKI:

* maka pszenna – 750 g

* drożdże świeże 25 g

* cukier – 0,5 łyżeczki

* sól – 2 płaskie łyżeczki

* olej – 1 łyżka

* ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki mieszamy łyżką ( nie robotem ), odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec ( i pokrywką ) do 220C.

Do gorącego wkładamy wyrośnięte ciasto, zmniejszamy temperaturę do 200C i pod przykryciem pieczemy ok. 35 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 25 minut.

Gotowe!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress