DUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis.
Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który “chodził” za nią już od dawna.
Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku.
Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło.
Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci!
Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, którzy od pieczenia na co dzień uciekają.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT:
* mąka pszenna – 5 łyżek
* cukier – 5 łyżek
* jajko – 5 szt
PIANKA:
* serek homogenizowany naturalny – 500 g
* Śmietanka 30% – 400 ml
* galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt
* wrzątek – 200 ml
POLEWA:
* czekolada mleczna – 200 g
* mleko – 5-6 łyżek
DODATKOWO:
* małe, ciepłe lody – 24 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier łyżka po łyżce.
Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy.
Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ręcznie mieszamy.
Pieczemy ok.20-25 minut w 170C. Studzimy.
Możemy delikatnie nasączyć – polecam.
PIANKA:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Na biszkopcie układamy lody odcinając wcześniej od nich wafelkowe końcówki ( jeśli są – moje miały. Bez problemu ścina się nagrzanym nożem ).
Mocno zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając po koniec serki homo.
Wlewamy tężejącą galaretkę – cały czas miksujemy.
Masę wyciągamy delikatnie na lody, wygładzamy.
POLEWA:
Czekolady rozpuszczamy z niewielką ilością mleka, delikatnie studzimy i zalewamy piankę.
Odstawiamy do chłodzenia.
Smacznego!
No Comments