DUPA PAWIANA – CIASTO Z LODAMI CIEPŁYMI

DUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis.

Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który “chodził” za nią już od dawna.

Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! )  ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku.

Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło.

Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci!

Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, którzy od pieczenia na co dzień uciekają.

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT:

* mąka pszenna – 5 łyżek

* cukier – 5 łyżek

* jajko – 5 szt

PIANKA:

* serek homogenizowany naturalny – 500 g

* Śmietanka 30% – 400 ml

* galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt

* wrzątek – 200 ml

POLEWA:

* czekolada mleczna – 200 g

* mleko – 5-6 łyżek

DODATKOWO:

* małe, ciepłe lody – 24 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier łyżka po łyżce.

Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy.

Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ręcznie mieszamy.

Pieczemy ok.20-25 minut w 170C. Studzimy.

Możemy delikatnie nasączyć – polecam.

PIANKA:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do tężenia.

Na biszkopcie układamy lody odcinając wcześniej od nich wafelkowe końcówki ( jeśli są – moje miały. Bez problemu ścina się nagrzanym nożem ).

Mocno zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając po koniec serki homo.

Wlewamy tężejącą galaretkę – cały czas miksujemy.

Masę wyciągamy delikatnie na lody, wygładzamy.

POLEWA:

Czekolady rozpuszczamy z niewielką ilością mleka, delikatnie studzimy i zalewamy piankę.

Odstawiamy do chłodzenia.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress