USTA BOGINI – CIASTO WIŚNIOWE Z KREMEM SEROWYM I GALARETKĄ – HIT NA BLOGU!

Jak już Wam mówiłam kilkukrotnie, razem ze sklepem WYBIERAMWINO.PL co 2 tygodnie będę zabierała Was w kulinarną podróż, przybliżając przepyszne wina dostępne w ofercie sklepu.

Sklep ( jak już wiecie z TEGO i TEGO i TEGO wpisu ) ten posiada w ofercie szeroki wybór win i dodatków takich jak opakowania prezentowe.

Z całą pewnością znajdziecie w ofercie coś dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby.

Zapraszam!

Z kodem rabatowym macie taniej!

KOD RABATOWY DO SKLEPU: WINO15

RABAT: 15%

.

Ostatnio pokazałam Wam Soneto Garnacha Rose DOP Cariniena – różowe półwytrawne wino, pochodzenia hiszpańskiego ze szczepu Garnacha.

Dziś w kulinarną podróż zabieram Was do Włoch.

Stąd właśnie pochodzi kolejne wino, które chcę Wam przedstawić.

Monte Santi Ice Rose jest półwytrawnym różowym winem musującym.

Otrzymywane jest z wyselekcjonowanych winogron z lokalnych szczepów.

Jest uwodzicielsko kuszące.

Orzeźwia swoim owocowym bukietem aromatycznych nut wiśni i dojrzałych leśnych owoców.

Zachwyca nie tylko swoim smakiem dojrzałych gruszek, ale także feerią łagodnych bąbelków.

Monte Santi Rose w połączeniu z kostkami lodu nieziemsko orzeźwia oraz w pełni ujawnia swoje najlepsze cechy.

Doskonale nadaje się na upalne, letnie wieczory do sałatek i lekkich potraw.

Idealna temperatura podania tego wina to 6 – 8°C.

W sklepie WYBIERAMWINO.PL dostępne są też inne wina z serii MONTE SANTI.

SPRAWDŹCIE TUTAJ!

To właśnie to wino zainspirowało mnie do przyrządzenia kolejnego fantastycznego ciasta z dodatkiem wiśni – moja mama nazywała je USTA BOGINI – podoba mi się!

Połączanie półkruchego spodu z wiśniowym domowym dżemem i lekką, serową masą przykrytą galaretką tworzy fantastyczną całość, ktorej absolutnie nike się nie oprze!

To ciasto smakuje nieziemsko!

Trafia zdecydowanie na listę ulubionych!

Ps. można je przygotować całkowanie bez pieczenia.

Półkruche ciasto zastąpić herbatnikami lub biszkoptami – również będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

( 24 x 28 )

CIASTO PÓŁKRUCHE:

* mąka pszenna – 2 szkl

* żółtko – 5 szt

* masło min.82% – 200 g

* cukier – 3 łyżki

*śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

* proszek do pieczenia –  łyżka

MASA SEROWA:

* twaróg 3x mielony – 500 g

* mleko w proszku – 2 szkl po 250 ml

* masło min.82% – 160 g

* żelatyna spożywcza – 2 łyżki

* cukier puder – 5-6 łyżek

* żółtko – 2 szt

DODATKOWO:

* dżem wiśniowy – 400 g

* biszkopty okrągłe – ok. 30 szt

* galaretka wiśniowa lub truskawkowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło,  śmietanę, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.

Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy, pieczemy na złoto ( ok. 20 minut w 180C ). Studzimy.

Po całości smarujemy dżemem.

MASA SEROWA:

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i masłem na kremową masę.

Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.

Dodajemy żelatynę, hartujemy z masą serową i jeszcze raz mieszamy.

Masę wylewamy na dżem, wygładzamy wierzch.

Układamy biszkopty, chłodzimy.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Chowamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

.
Przy okazji jeszcze raz bardoz serdecznie zapraszam Was do odwiedzenia sklepu WYBIERAMWINO.PL 
Ja miałam okazję spróbować 4 win.
Które okazało się moim faworytem?
Zdecydowanie pierwsze!
Teraz Wy wybierzcie coś dla siebie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress