Sernik z wiśniami – nieziemsko puszysty!

Kolejny sernik mojej mamy? Zgadza się!

Ten sernik jest niesamowicie delikatny, niezwykle kremowy i nieziemsko puszysty!

Słodki smak sernika przełamuje warstwa kwaśnych wiśni, które idealnie komponują się z całością.

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Gwarantuję, że pokochacie!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* masło – 150 g

* herbatniki – 200 g

MASA SEROWA:

* jajka L – 8 szt

* cukier – 300 g

* ser – 1 kg

* mąka pszenna – 2 łyżki

*  mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* mleko w proszku – 4 łyżki

* śmietana 30% – 500 ml

* skórka z cytryny

* sól

DODATKOWO:

* mrożone wiśnie – ok. 500 g

* budyń śmietankowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Masło roztapiamy.

Mieszamy ze zblendowanymi na pył herbatnikami.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×30 cm ( lub podobnych ) wysypujemy herbatniki, rozprowadzamy i dociskamy.

Podpiekamy 8-10 minut w 180 stopniach.

MASA SEROWA:

Żółtka ucieramy z połową cukru.

Dodajemy 1 kg sera, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mleka w proszku i miksujemy do połączenia się.

Ubijamy 1/2 litra zimnej śmietany kremówki.

Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, następnie dodajemy startą skórkę z 1 wyparzonej cytryny i miksujemy do połączenia się.

8 białek ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy resztę cukru.

Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Do 450 g mrożonych wiśni dodajemy 1 budyń śmietankowy, mieszamy.

Na spód ciasta wylewamy ok. 1 cm masy serowej, układamy wiśnie po całości.

Wykładamy resztę masy serowej.

Pieczemy 75-80 minut w 160 stopniach.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress