Kolejny sernik mojej mamy? Zgadza się!
Ten sernik jest niesamowicie delikatny, niezwykle kremowy i nieziemsko puszysty!
Słodki smak sernika przełamuje warstwa kwaśnych wiśni, które idealnie komponują się z całością.
Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!
Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.
Gwarantuję, że pokochacie!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* masło – 150 g
* herbatniki – 200 g
MASA SEROWA:
* jajka L – 8 szt
* cukier – 300 g
* ser – 1 kg
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* mleko w proszku – 4 łyżki
* śmietana 30% – 500 ml
* skórka z cytryny
* sól
DODATKOWO:
* mrożone wiśnie – ok. 500 g
* budyń śmietankowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Masło roztapiamy.
Mieszamy ze zblendowanymi na pył herbatnikami.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×30 cm ( lub podobnych ) wysypujemy herbatniki, rozprowadzamy i dociskamy.
Podpiekamy 8-10 minut w 180 stopniach.
MASA SEROWA:
Żółtka ucieramy z połową cukru.
Dodajemy 1 kg sera, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mleka w proszku i miksujemy do połączenia się.
Ubijamy 1/2 litra zimnej śmietany kremówki.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, następnie dodajemy startą skórkę z 1 wyparzonej cytryny i miksujemy do połączenia się.
8 białek ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy resztę cukru.
Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Do 450 g mrożonych wiśni dodajemy 1 budyń śmietankowy, mieszamy.
Na spód ciasta wylewamy ok. 1 cm masy serowej, układamy wiśnie po całości.
Wykładamy resztę masy serowej.
Pieczemy 75-80 minut w 160 stopniach.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!
No Comments