Dama Kier – nowe ciasto z truskawkami

Obiecałam nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką zwane w sieci Dama Kier.

Mama na to ciasto dostała przepis od koleżanki z pracy.

Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!

Robi się je w miarę szybko i nie wymaga wiele pracy.

Gorąco polecam!

W sam raz na upalny dzień!

Smacznego! 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajka – 7 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 1 szkl

* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

BUDYŃ:

* budyń  śmietankowy – 2 op po 40 g

* mleko – 500 ml

* cukier – 4 łyżki

MASA TRUSKAWKOWA:

* galaretka truskawkowa – 2 op

* wrzątek – 400 ml

* truskawki – 900 g

GALARETKA:

* galaretka truskawkowa – 2 op

* woda – 700 ml

MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA:

* żelatyna – 2 łyżki

* wrzątek – 0,5 szkl

* budyń ( wcześniej przygotowany i wystudzony )

* śmietana 36% – 800 ml

* cukier puder – 2-3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu podwojenia objętości.

Do osobnej miski przesiewamy obie mąki.

Dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

BUDYŃ:

Do budyni dodajemy mleko oraz cukier.

Gotujemy do momentu zgęstnienia na wolnym ogniu.

Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.

MASA TRUSKAWKOWA:

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Blendujemy truskawki.

Dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy.

Odstawiamy, aby masa zrobiła się gęsta ( nie może zastygnąć całkowicie ).

GALARETKA:

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony budyń blendujemy do momentu, aż powstanie gładka masa.

Ubijamy zimną śmietanę kremówkę dodając w trakcie cukier puder.

Do ubitej śmietany dodajemy 1/2 budyniu i miksujemy.

Dodajemy drugą połowę budyniu i miksujemy.

Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę do momentu aż połączy się z masą.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy np. wodą z cukrem i cytryną lub słodką herbatą.

Wykładamy 1/2 gęstej masy truskawkowej i rozsmarowujemy.

Wykładamy 1/2 masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.

Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.

Nasączamy pozostałym ponczem.

Wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i rozsmarowujemy.

Wykładamy drugą połowę masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.

Porcjami wykładamy lekko stężałe galaretki i rozprowadzamy.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress