Łaciaty sernik z jagodami

No i nadeszła pora na kolejny sernik!

Tym razem zapraszam Was na typowo sezonową wersję – sernik jagodami. 

Przepis na ten sernik przyniosła mama od koleżanki z pracy.

Pamiętajcie, że jagody/ borówki na targach są krótko – trzeba korzystać z ich dobroci i cieszyć się ich smakiem, póki są.

Na blogu znajdziecie mnóstwo smakołyków z jagodami  ( tutaj ), w tym jeden sernik z jagodami, ale w zupełnie innym wydaniu niż ten dzisiejszy.

Pokazany dziś robi się bardzo szybko i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Taki sernik z jagodami z całą pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli serników, a może i przyciągnie do siebie tych, którzy za jagodami nie przepadają.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* twaróg sernikowy w wiaderku – 1 kg

* jajko – 8 szt

* mąka pszenna typ 450 – 320 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 35 g

* olej – 125 ml

* mleko – 125 ml

* cukier – 150 g

* cukier puder – 150 g

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* budyń waniliowy – 40 g

* borówki amerykańskie – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wbijamy 4 jajka do miski.

Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez nok. 10 minut.

Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy kakao.

Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.

Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej, cały czas miksujemy.

Dolewamy mleko, miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy stopniowo suche składniki, dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę ( 24×28 ) , wygładzamy, odstawiamy.

MASA:

Do misy wkładamy twaróg.

Dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią.

Wsypujemy 40 g budyniu, miksujemy do połączenia.

Wlewamy po 1 jajku( łącznie 4 sztuki )  i cały czas ucieramy.

Piekarnik nagrzewamy do 170C.

CAŁOŚĆ:

Tak przygotowaną masę ( część masy zostawiamy w misce ) wyciągamy na przygotowane wcześniej ciasto, łyżka koło łyżki w różnych odległościach od siebie ( nie rozsmarowujemy ).

Posypujemy borówkami.

Do pozostałej masy dodajemy różniej kilka garstek borówek, mieszamy.

Również wyciągamy na ciasto ( pomiędzy te “puste” kopki ).

Pieczemy ok. 60 minut ( można trochę dłużej w zależności od piekarnika ) w 170C góra / dół.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Zobaczcie też inne jagodowe serniki na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress