KUBECZKOWE JOGURTOWE – EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWE

Gâteau au Yaourt

Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.

Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.

I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!

Spróbujcie!

Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!

W sam raz do porannej kawki ;)

 

 
 
 

Uwaga!

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.

Tylko wymieszać!

Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Ja zawsze robię jednak ręcznie!

   jogurtowe kubeczkowe , ciasto jogurtowe , Gâteau au Yaourt , szybkie ciasto , ekspresowe ciasto , latwe ciasto , pyszne ciasto , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)x

 

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania

 UWAGA!
Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

 

*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!

jogurtowe kubeczkowe , ciasto jogurtowe , Gâteau au Yaourt , szybkie ciasto , ekspresowe ciasto , latwe ciasto , pyszne ciasto , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)x

 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

63 komentarze

  • Reply
    Olga
    31 lipca 2012 at 11:38

    akurat wszystkie składniki mam w lodówce, a goście się zapowiedzieli na wieczór :P więc zapewne skorzystam z Twojego pomysłu! :)

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    31 lipca 2012 at 11:42

    Polecam!
    Wychodzi naprawdę pyszne!
    I zawsze się udaje!

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    31 lipca 2012 at 11:43

    No i daj znac czy smakowało :)

  • Reply
    Panna Malwinna
    31 lipca 2012 at 13:19

    Niezwykle apetycznie wygląda z tym cukrem pudrem na wierzchu;)

  • Reply
    gruszka
    31 lipca 2012 at 17:52

    Bardzo fajna ta metoda kubeczkowa :) A co do tego, że to pierwsze ciasto, które robią dzieci we Francji – w sumie bardzo dobrze, bo ciacho wygląda na dość zdrowe – jogurt i olej roślinny (np. rzepakowy) są jak najbardziej wskazane w diecie dziecka :)

  • Reply
    Ola
    31 lipca 2012 at 23:01

    ale nam zachęcającą rekomendację zrobiłaś ;) wygląda na wilgotne i delikatne!

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    1 sierpnia 2012 at 10:37

    Dokładnie Ola! JEst wilgotne … bardzo miękkie i puszyste…
    Ale się w ustach rozpływa :D hehehe

  • Reply
    Wioletta Kozłowska
    19 lutego 2013 at 22:25

    Witam w jakiej blaszce najlepiej zrobić to ciasto? Ja posiadam tortownice 27 cm i obawiam sie że chyba za duża :( czy można podwoić te składniki by więcej ciasta było? Ale co potem z długością pieczenia?

  • Reply
    Anonymous
    30 kwietnia 2013 at 18:27

    45 minut w piekarniku w keksówce ;)

  • Reply
    muffinkowe niebo
    28 maja 2013 at 20:25

    dziękuję za przepis!!!!!Jutro zabieram się za pieczenie :))) czy tortownica 18 cm będzie ok???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 maja 2013 at 20:45

      Jak najbardziej może byc 18cm :):):)
      Daj znac czy smakowało :)

  • Reply
    muffinkowe niebo
    31 maja 2013 at 21:20

    Wyszło bardzo fajnie, na drugi dzień wg mnie smaczniejsze

  • Reply
    Jogurtowe z mąki kukurydzianej
    2 stycznia 2014 at 22:21

    […] mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki […]

  • Reply
    Grzegorz
    15 września 2014 at 19:49

    Ciekawy sposób odmierzania :) dla mnie bomba!

  • Reply
    Milena
    25 stycznia 2015 at 17:01

    Właśnie siedzi w piekarniku. Ciasto super łatwe. W mieszaniu również. Bałam się tylko, że masa będzie zbyt gęsta na mieszanie łyżką, ale jest w sam raz. :-) Mam nadzieję, że zakalec nie wyjdzie, że odpowiednią ilość razy machnęłam łyżką. :-) Bardzo dziękuję za przepis. Mam nadzieję, że będzie pyszne!

  • Reply
    Ewelina
    2 lutego 2015 at 12:32

    Czy zamiast oleju mogę dodać rozpuszczone masło?

  • Reply
    Ewelina
    3 lutego 2015 at 12:21

    Jeszcze mam wątpliwości z jogurtem… Mam dwa- 0% tłuszczu i grecki 10 %. Użyję greckiego, mam nadzieję, że się uda.

  • Reply
    Ewelina
    3 lutego 2015 at 15:24

    No i udało się;-) ale z uwag od siebie, to ilość cukru jest zdecydowanie za duża. Zawsze daję mniej cukru, niż jest podane w przepisie. Tym razem dałam 1 i 1/4 kubeczka i dalej jest za słodkie. Poza tym ciasto jest mokre i zbite, nie chciałam, żeby przypominało babkę i nie przypomina.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 lutego 2015 at 15:33

      Hej!
      Każda uwaga, każda rada zawsze mile widziana!
      Ja lubię slodko , więc tutaj ilość cukru dopasowałam ” pod siebie” , ale dopiszę w przepisie odpowiednią notkę, że jest słodkie i że można śmiało zmniejszyć :)

      Dziękuję za komentarz i mam nadzieję , że jeszcze nieraz coś wpadnie w oko :)))

  • Reply
    Ola
    4 lutego 2015 at 22:30

    Czy mąka krupczatka się nada do tego ciasta?

    • Reply
      nie-pewna
      2 maja 2015 at 21:30

      a ja jestem ciekawa, czy nadaje się mąka gryczana lub ryżowa. chodzi o to, żeby nie było glutenu.
      ALE BYM SIĘ CHCIAŁA DOWIEDZIEĆ…
      Ostra na Słodko, plisss :)

      • Reply
        Ostra na Słodko
        5 maja 2015 at 06:41

        Robiłam z gryczaną , ale ciasto nie wyszło tak lekkiej jak przy zwykłej pszennej :(

        • Reply
          nie-pewna
          5 maja 2015 at 22:38

          OK dzięki. zrobiłam z pszennej (Typ 650) wyszło super. Następnym razem spróbuję pół na pół z gryczaną. Pozdr. :)

  • Reply
    Anonim
    5 maja 2015 at 17:15

    A jeżeli mój kubek ma 390g? Jest jakaś szybka metoda zamiany?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 maja 2015 at 19:13

      Podwoić składniki – ale to wtedy ciasto na dużą blachę i trzeba dłużej piec.

  • Reply
    Anonim
    7 maja 2015 at 20:27

    Pani Sylwio ,prosze o porade ,wyrosł pieknie ,ale taki suchy szybko sie zrobiłi i jakby zakalec,zrobilam tak ,jak w opisie. prosze podpowiedziec czy olej wlewa sie tez na raz ,czy dolewa po troszeczku?Serdecznie pozdrawiam:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2015 at 21:57

      Po wymieszaniu mąki z proszkiem resztę składników dodajemy ” na raz ” , więc nie jest konieczne wlewanie cieniutkim strumieniem.
      Tylko proszę pamiętać , że ciasta absolutnie nie ubijamy mocnymi obrotami.
      Minimalnie za mocno moą spowodować właśnie to , że ciasto nie wyjdzie jak trzeba.
      Jeśli zrobiło się za suche możloiwe , że piekarnik był mocniej nagrzany albo minimalnie za długo się piekło.

  • Reply
    Martyna
    2 czerwca 2015 at 13:11

    A można dodać owoce?

  • Reply
    jagoda
    2 czerwca 2015 at 15:15

    ile w tym kubeczku ma być mąki

  • Reply
    sylwia
    2 czerwca 2015 at 22:34

    Witam, czy na takie ciasto można wylać na wierzch 2 galaretki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      2 czerwca 2015 at 23:06

      PO wystudzeniu jak najbardziej :))))

      • Reply
        sylwia
        2 czerwca 2015 at 23:34

        Dzięki :-))))

  • Reply
    Anonim
    2 czerwca 2015 at 23:12

    Ciasto super tez piekłam pozdrawiam?

  • Reply
    Basia
    3 czerwca 2015 at 13:17

    szkoda tylko, ze przepis skopiowany z innej strony, slowo w slowo, powinno byc jeszcze, ze Pani ktora go wstawila dostala przepis od przyjaciolki.. ech, zawiodlam sie na Pani.

  • Reply
    sylwia
    3 czerwca 2015 at 19:54

    RATUNKU!! zamiast 2,5 kubeczka cukru ja dałam 2,5 łyżki, co z tego wyjdzie??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 czerwca 2015 at 20:01

      hehehehehe ciasto , ale nie słodkie :D
      Sypniesz na górę cukrem pudrem i może nikt nie zauwazy :p

      • Reply
        sylwia
        3 czerwca 2015 at 20:07

        Już zaznaczyłam że źle posłodziła, powiedzieli że najwyżej kawkę się więcej posłodzi..:-))))

  • Reply
    sylwia
    3 czerwca 2015 at 20:06

    Co się stanie z ciastem jeżeli dałam 1,5 kubka oleju??, wszystko przez to że człowiek wiecznie się śpieszy……. .

  • Reply
    Aleksandra
    4 czerwca 2015 at 18:20

    hmm, wygląda pysznie…
    do tego przygotowanie wydaje się bardzo proste, także na pewno zrobię:)
    Tylko mam takie pytanie, czy jest jakieś zalecenie dotyczące programu piekarnika, czy włączona górna grzałka z termoobiegiem będzie odpowiednia, czy lepsza będzie dolna grzałka, a może obie na raz?
    Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 czerwca 2015 at 18:29

      Ja piekę z włączonymi obiema grzałkami + termoobieg. :)

  • Reply
    Niebieskooka
    5 listopada 2015 at 22:41

    Czy zamiast cukru można dodać miodu?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 listopada 2015 at 07:08

      Nie , musi być cukier w tym wypadku. Z miodem wyjdzie za bardzo zbite i zakalcowate.

  • Reply
    Marycha
    2 grudnia 2015 at 18:06

    Zrobiłam :) Ciasto rewelacyjne. Zmniejszyłam ilość cukru do 2 kubeczków, następne będzie mieć 1,5 kubeczka. REWELACJA

  • Reply
    emilka
    3 grudnia 2015 at 23:27

    Uwielbiam ciasta i bardzo chętnie wypróbuję kilka Twoich przepisów

  • Reply
    Anna
    21 grudnia 2015 at 16:55

    Siedzi w piecu już 60minut i dalej mokry patyczek, wrr:-(

  • Reply
    Emila
    20 kwietnia 2016 at 18:43

    Ja ostatnio zrobiłam je z jabłkami,posypałam wiórkami kokosowymi i po upieczeniu polałam polewą z białej czekolady.
    Smakowało obłędnie :-)

  • Reply
    Anonim
    1 maja 2016 at 14:20

    akurat jem jest pyszny wczoraj zrobiam

  • Reply
    Niki
    1 maja 2016 at 16:34

    Czy zamiast jogurtu można dodać kefir?

  • Reply
    A
    2 maja 2016 at 15:12

    Piekę to ciasto od 15-tu lat :) u mnie nazywa się babka jogurtowa. Zawsze robię go z „jogobelki” brzoskwiniowej,lub ananasowej :)

  • Reply
    kasia
    29 czerwca 2016 at 00:02

    A jaki jogurt będzie najlepszy? Gęsty, rzadki? Ciadto jogurtowe wychodzi mi tylko z jednego przepisu, w którym jest podane, żeby użyć jogurtu greckiego.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 czerwca 2016 at 08:35

      W tam przepisie ZAWSZE używam klasyczne, naturalnej Bakomy – zawsze wychodzi.
      Absolutnie nie musi to być gęsty jogurt grecki.

  • Reply
    Lolix
    29 lipca 2016 at 09:36

    Czy po wylaniu ciasta na formę można jeszcze obsypać ciasto pokrojonymi jabłkami??? Pięć tyle samo co bez owoców?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 lipca 2016 at 09:41

      Owoce jak najbardziej można dać:)
      Piec do „suchego patyczka” – będzie trzeba kilka minut wydłużyć czas :)
      Smacznego!

  • Reply
    xdd
    29 lipca 2016 at 12:01

    Ciasto wyszło przepyszne! Robiłam podwójną porcję i spokojnie na termoobiegu wystarczylo 30min.

  • Reply
    Agnieszka
    16 lipca 2017 at 15:07

    Czy do tego ciasta można dodać owoce np. Jagody?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress