NACHOSY DOMOWE

nachosy 2x
 Nachosy to niewielkie kawałki tortilli, mające swe korzenie w Meksyku.
Najczęściej podaje się je z roztopionym serem albo sosem serowym.
Idealne do pochrupania w kinie … albo w domu przed tv.
Ja mam dziś dla Was swój przepis na nachosy.
W błyskawicznym tempie śmiało możemy przygotować je w domowym zaciszu.
Uwaga!
Uzależniają! :D
 

nachosy , domowe nachosy , tortille , przekaski ostre , kuchnia meksykanska , meksykanskie dania , do pochrupania , przekaski przed tv , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy

 

SKŁADNIKI:
 
– mąka kukurydziana – 1 szklanka
– mąka pszenna – 1 szklanka
– jajko – 2 szt
– letnia woda – ok. 100 ml
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– kurkuma – 1 łyżeczka
– sól , pieprz , papryka – do smaku
– olej do smażenia – 300 ml

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
 
Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy,wyrabiamy ciasto.
 
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki 
( ok. 1 mm  ) 
placek.
 
Szklanką wycinamy kółka, każde kółko rozcinamy na pół.
 
Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju!
 
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
 
Podajemy z  dipem serowym!
nachosy , domowe nachosy , przekaski , imprezowe przekaski , krakersy , ostra na slodko , blog kulinarny , sylwestrowe przekaski , cos do podzerania
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Luka Li
    21 lutego 2013 at 12:50

    Świetny przepis, na pewno wypróbuję, bo uwielbiam takie przekąski:)

  • Reply
    Bity Kęs
    21 lutego 2013 at 18:22

    ojj, smaka mi narobiłaś! :)

  • Reply
    bielinka
    21 lutego 2013 at 18:59

    Muszę sobie takie sprawić :) świetne!

  • Reply
    marzycielka
    22 lutego 2013 at 21:31

    Tak przeglądam Twojego bloga od wczoraj i nie mogę się zdecydować, wszystko wygląda smakowicie ale chyba zdecyduję się na ciasto jogurtowe :)) Pozdrawiam !!!

  • Reply
    Anonymous
    26 kwietnia 2013 at 22:20

    Wypróbowane, piecze się szybciutko…. Jednak mnie nie powaliły, dla mnie to będzie takie wyjście awaryjne jak naprawdę nie będę mieć innej opcji… W moim odczuciu lepiej wyglądają niż smakują

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress