Kremówki z bitą śmietaną

Kremówki i napoleonki to jedne z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.

Zawsze kiedy przychodziła sobota babcia wysyłała mnie do pobliskiego sklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;)

Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.

Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami.

 kremowka napoleonka z bita smietana 4 (2) xx

SKŁADNIKI:

( 6 szt)

CIASTO :

* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )

MASA BUDYNIOWA :

* mleko – 250 ml

* śmietana 36% – 125 ml

* wanilia – 1 laska

* cukier – 75 g

* żółtka – 3 szt

* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

* mąka pszenna – 1 łyżka

* masło – 50 g

MASA ŚMIETANOWA :

* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml

* żelatyna – 1 łyżeczka

* cukier puder – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2  blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki.

Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut  , do uzyskania złotego koloru.

W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).

Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.

MASA BUDYNIOWA:

W garnku gotujemy  3/4 szklanki mleka z cukrem.

Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.

Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.

Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

CAŁOŚĆ :

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).

Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.

Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.

MASA ŚMIETANOWA :

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.

Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.

CAŁOŚĆ :

Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).

Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.

Smacznego!

kremowka napoleonka z bita smietana xxxxxxxxx

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Kremówka z truskawkami
    22 lutego 2014 at 11:11

    […] Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) […]

  • Reply
    KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM
    3 lutego 2015 at 19:19

    […] Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. […]

  • Reply
    PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ
    16 lutego 2015 at 19:44

    […] Profiterolki to nic innego jak małe ptysie, najczęściej wypełnione po brzegi fantastycznym kremem. […]

  • Reply
    Krem Kokosowy Z Kiwi I Biszkoptami
    28 marca 2016 at 08:34

    […] przepyszny , lekki deser , który na chwilę przeniesie nas do raju!   Kokos … kiwi … delikatny krem … i mięciutkie biszkopty …    Czyż nie wygląda smakowicie?!     Zrobiłam go […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress