Kremówki i napoleonki to jedne z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.
Zawsze kiedy przychodziła sobota babcia wysyłała mnie do pobliskiego sklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;)
Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.
Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami.
SKŁADNIKI:
( 6 szt)
CIASTO :
* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )
MASA BUDYNIOWA :
* mleko – 250 ml
* śmietana 36% – 125 ml
* wanilia – 1 laska
* cukier – 75 g
* żółtka – 3 szt
* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
* mąka pszenna – 1 łyżka
* masło – 50 g
MASA ŚMIETANOWA :
* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml
* żelatyna – 1 łyżeczka
* cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki.
Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru.
W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).
Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.
MASA BUDYNIOWA:
W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.
Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.
Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.
Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
CAŁOŚĆ :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).
Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.
Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA :
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.
Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.
CAŁOŚĆ :
Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).
Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.
Smacznego!
4 komentarze
Kremówka z truskawkami
22 lutego 2014 at 11:11[…] Kremówki , napoleonki , ciasta budyniowe – jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) […]
KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM
3 lutego 2015 at 19:19[…] Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. […]
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ
16 lutego 2015 at 19:44[…] Profiterolki to nic innego jak małe ptysie, najczęściej wypełnione po brzegi fantastycznym kremem. […]
Krem Kokosowy Z Kiwi I Biszkoptami
28 marca 2016 at 08:34[…] przepyszny , lekki deser , który na chwilę przeniesie nas do raju! Kokos … kiwi … delikatny krem … i mięciutkie biszkopty … Czyż nie wygląda smakowicie?! Zrobiłam go […]