PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI I BEZOWĄ PIANĄ

1-plesniak , ciasto ze sliwkami , kruche ze sliwkami , ciasto z beza , kruche z piana , ciasto sliwkowe , ostra na slodko , tanie ciasta , latwe ciasta (2)xx

Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.

Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedleucierane ciacho ze śliwkamidrożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)

Tak jak dziś!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!

Niebo w gębie!

  1-plesniak , ciasto ze sliwkami , kruche ze sliwkami , ciasto z beza , kruche z piana , ciasto sliwkowe , ostra na slodko , tanie ciasta , latwe ciasta (2)xx

SKŁADNIKI:

* jajka – 3 szt

* masło – 200 g

* cukier – 1 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* miękkie śliwki – ok. 500 g

* kisiel brzoskwiniowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.

Żółtka miksujemy z miękkim masłem , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Podajemy całkowicie!!! wystudzone.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą
    22 sierpnia 2014 at 06:27

    […] przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym […]

  • Reply
    Anna R.
    24 sierpnia 2014 at 21:00

    Wydaje mi się, że albo zbyt długo pieczesz, albo Twój piekarnik za szybko piecze spód, bo w każdym Twoim cieście spód jest spalony.

  • Reply
    Ostra na Słodko
    24 sierpnia 2014 at 22:01

    A w którym jeszcze ?

  • Reply
    Anonim
    21 września 2014 at 09:04

    Robię to pyszne cudo :)

  • Reply
    Anna R.
    28 września 2014 at 18:56

    W mufinkach jogurtowych ze śliwkami.

  • Reply
    BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY
    31 grudnia 2014 at 18:39

    […] mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i […]

  • Reply
    Czekoladowy pleśniak z agrestem
    29 lipca 2015 at 06:50

    […] Ciasto jest niesamowicie łatwe i szybkie w przygotowaniu – jak to wszystkie Pleśniaki! […]

  • Reply
    MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
    13 sierpnia 2015 at 20:02

    […] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami …  knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress