KURCZAK DO PYAZA + SPRZĘT CLICK&COOK BALLARINI – RECENZJA

Jak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii.

A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie były,to mam nadzieję , że już niedługo będą pakować walizki.

A zanim to nastąpi uroki Indii odkrywam poprzez tamtejszą kuchnię :)

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli.

Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.

Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.

Najbardziej smakują one po odgrzaniu, na drugi dzień , kiedy to smaki się zmieszają i wydobędzie cały aromat.

Najlepiej przygotowywać je dzień wcześniej.

Ja tak zrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini.

 

Zobaczcie co działo się w kuchni!

kurczak do pyaza , kurczak w cebuli , hinduskie przepisy , kuchni indyjska , pyszny kurczak , soczyste mieso , garnki Ballarini , ostra na slodko xxxxx

 

SKŁADNIKI:

* udka z kurczaka – 2 szt

* olej – 80 ml

* duża cebula – 2 szt

* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka

* czosnek – 1 duży ząbek

* chili – 0,5 łyżeczki

* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki

* kardamon – 2 szt

* pieprz ziarnisty – 2 szt

* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki

* letnia woda – 150 ml

* sok z cytryny – 1 łyżka

* zielona papryczka chili – 1 szt

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.

Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.

Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.

Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.

Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).

Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.

Smacznego!

kurczak do pyaza , kurczak w cebuli , hinduskie przepisy , kuchni indyjska , pyszny kurczak , soczyste mieso , garnki Ballarini , ostra na slodko (2)xxx

I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?

Mam nadzieję, że tak!

A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!

*

*

*

Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.

Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc, by zajadać się nim później na obiad.

Przechowywanie w lodówce miałam zdecydowanie ułatwione, dzięki składanym rączkom!

Przechowywanie w kuchennych szafkach również est dzięki temu niesamowicie ułatwione!

 

PRZED ZŁOŻENIEM:

Ballarini , garnki ballarini , ostra na slodko (4)xxx

 

    PO ZŁOŻENIU:

( jak widać nie dość , że spokojnie zmieścił się pod półkę, to jeszcze obok bez problemu wcisnęłam dużego arbuza )

Ballarini , garnki ballarini , ostra na slodko (5)xxx

Garnek zdał test na 6!

 *

*

*

INFORMACJE:

Garnek + pokrywka pochodzą z linii Click&Cook.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-08-01 192602

Ma 24 cm średnicy.

Produkty te przeznaczone są głównie wszędzie tam gdzie miejsce lub waga są kluczowymi kwestiami decydującymi o jego zakupie – małe kuchnie, turystyka – caravaning, jachty , przyczepy kempingowe itp.

System Click zapewnia optymalne wykorzystanie przestrzeni.

Dzięki składanym rączkom możemy włożyć jeden garnek do drugiego.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-08-01 192624            Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-08-01 192638

Przechowując w lodówce , w piekarniku czy w szafce zyskujemy dodatkową przestrzeń.

To samo tyczy się miejsca w zmywarce!

Pokrywki z serii Click&Cook są zaprojektowane w równie nowatorski sposób, który pozwala im na nie zajmowanie więcej przestrzeni niż talerze.

Dzięki składanym uchwytom, które możemy złożyć razem z pokrywkami, wkładając je do zmywarki lub szafki oszczędzamy znaczną część kuchennej przestrzeni.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-08-01 192710

Uchwyty pokrywek serii Click&Cook czynią gotowanie bezpieczniejsze i prostsze.

Gotując nie ma już potrzeby odkładania łyżki w osobne miejsce, teraz można położyć ją wprost na uchwyt pokrywki.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-08-01 192739

*

*

*
Zobaczcie jak to wygląda na filmie!

*

*

*

DANE TECHNICZNE:

* 3-wartswowa nieprzywierająca powłoka wzmocniona cząstkami ceramicznymi

* Ergonomiczny, termoizolacyjny uchwyt

* Idealne do piekarników elektrycznych, gazowych jak i halogenowych

* Można myć w zmywarce

* Powłoka Keravis –  powłoka antyadhezyjna

* 5 lat gwarancji

Produkcja : Włochy

( informacja ze strony Ballarini.pl )

*

*

*

Garnki i pokrywki ( ten i wiele innych! ) można kupić na stronie Ballarini.

GARNEK : ( z boku wybieramy rozmiar – mój 24 cm ) – http://ballarini.pl/garnek-click-and-cook

POKRYWKA : http://ballarini.pl/pokrywka-click-cook

Osobiście bardzo polecam i z całą pewnością wykorzystam go jeszcze niejeden raz w moich kulinarnych podróżach :)

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ballarini Blog – Ostra na słodko o Ballarini
    14 sierpnia 2014 at 12:56

    […] wpis dotyczący naszego sprzętu z serii Click&Cook tym jednak razem pojawił się na blogu Ostra na słodko, gdzie został poddany próbie przygotowania dania indyjskiego. Gorąco zapraszamy do zapoznania […]

  • Reply
    Kurczak po kreolsku
    24 sierpnia 2014 at 13:09

    […] mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po […]

  • Reply
    Tagliatelle z mięsem i groszkiem
    15 września 2014 at 06:19

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską. […]

  • Reply
    Kukurydza na ostro
    29 września 2014 at 07:17

    […] Kolejny przepis kuchni indyjskiej! […]

  • Reply
    Kurczak Tikka masala
    14 października 2014 at 06:41

    […] Czujecie zapach indyjskiej kuchni? […]

  • Reply
    BUTTER CHICKEN - MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE )
    9 grudnia 2014 at 06:35

    […] Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków). […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress