BRZOSKWINIOWE KISIELOWE

ciasto brzoskwiniowe , ciasto na kisielu , kisielowe , ciasto z owocami , pasie mleczko , ciasto pianka , pyszne ciasta , ostra na slodko (7)xx

 Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle …

Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)

Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!

Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.

Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Zobaczcie jak je zrobić!

ciasto brzoskwiniowe , ciasto na kisielu , kisielowe , ciasto z owocami , pasie mleczko , ciasto pianka , pyszne ciasta , ostra na slodko (2)

 

SKŁADNIKI :

( 22×28 )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* mąka pszenna – 4 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

MASA :

* masło – 100 g

* kisiel brzoskwiniowy – 2 op

* galaretka brzoskwiniowa – 1 op

PIANKA:

* śmietana 36% – 100 g

* galaretka pomarańczowa– 2 op

DODATKOWO:

* brzoskwinie– ok. 400 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.

Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!

Wylewamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut / 180C.

MASA:

Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.

Do gorącego wsypujemy brzoskwiniową galaretkę.

Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.

Odstawiamy do przestudzenia.

PIANKA:

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).

Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.

Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.

Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.

CAŁOŚC:

Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową.

Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce.

Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie przykrywamy pianką śmietankowo – pomarańczową.

Dekorujemy owocami i czekoladą.

Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )

Smacznego!

ciasto brzoskwiniowe , ciasto na kisielu , kisielowe , ciasto z owocami , pasie mleczko , ciasto pianka , pyszne ciasta , ostra na slodko (7)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Kraina Miodem Płynąca
    5 września 2014 at 19:23

    Wow, prezentuje się wspaniale!!! :)

  • Reply
    Sernik z brzoskwiniami
    19 listopada 2014 at 22:33

    […] … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej […]

  • Reply
    Wiktoria
    28 listopada 2014 at 09:30

    Ciasto wygląda tak efektownie, że aż żal byłoby wbijać w niego widelczyk, a z drugiej strony na pewno ciekawość i chęć posmakowania nie dałaby mi spokoju. W ten sposób stanęłabym przed dylematem;) Z przepisu skorzystam z wielką ochotą. Pozdrawiam.

  • Reply
    CIASTO KISIELOWE Z KIWI
    12 stycznia 2015 at 11:25

    […] lekkie, piankowe ciasto z dodatkiem soczystego kiwi , zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych […]

  • Reply
    CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU
    21 lipca 2015 at 22:08

    […] brzoskwinie … puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos […]

  • Reply
    kajka
    22 lipca 2015 at 09:06

    Witam, wygląda pysznie, mam tylko jedno pytanie bo sie przymierzam do zrobienia, kisiele mają być z cukrem czy bez ??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 lipca 2015 at 09:59

      Ja używam kisieli z cukrem , ale tak naprawdę każdy może dostosować do siebie .
      Wszyscy wiedzą , że ja to lubię słodsze ;)

  • Reply
    aga
    5 listopada 2015 at 07:53

    przepis na blaszkę o jakich wymiarach? :)

  • Reply
    Anonim
    2 grudnia 2015 at 19:58

    Ile to jest szklanka wody w tym przepisie ? 200 czy 250 ml?

  • Reply
    kasia
    11 marca 2016 at 06:50

    Masło dodajemy do gorącej masy? Czy czekamy aż przestygnie?

  • Reply
    Martyna
    26 maja 2016 at 16:24

    Właśnie na takie lekkie ciasto mam ochotę! Myślisz, że mogę zrobić je z truskawkami i truskawkowym kisielem i budyniem?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress