CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA

No i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.

Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.

Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.

Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.

Fantastyczny pomysł na obiad!

Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!

Polecam!

 

 

 kurczak korma , kuchnia indyjska , korma , kurczak w sosie , kurczak po indyjsku , ostra na slodko , pyszy obiad , soczysty kurczak  xxx 

SKŁADNIKI:

( 2 duże porcje )

* filet z kurczaka – ok. 400 g

* mielone migdały – 1 łyżeczka

* jogurt naturalny – 100 ml

* olej – 150 ml

* duża cebula – 1 szt

* woda – ok. 80 ml

* papryczka chili – 1 szt

 

 

PRZYPRAWY:

* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

* czosnek – 1 ząbek

* garam masala – 1 łyżeczka

* chili – 1 szczypta

* sól – 1 łyżeczka

* czarnuszka – 1 szczypta

* mielony kardamon – 1 szczypta

* mielona kolendra – 1 szczypta

 

kurczak korma , kuchnia indyjska , korma , kurczak w sosie , kurczak po indyjsku , ostra na slodko , pyszy obiad , soczysty kurczak  (2) xxx 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą , chili , solą , czarnuszką , kardamonem , kolendrą oraz migdałami.

Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.

Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.

Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.

Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut.

Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

kurczak korma , kuchnia indyjska , korma , kurczak w sosie , kurczak po indyjsku , ostra na slodko , pyszy obiad , soczysty kurczak  (4) xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Paweł
    3 listopada 2014 at 20:08

    Wygląda zjadliwie ;)))

  • Reply
    Natalia - Poezja Smaku
    4 listopada 2014 at 16:10

    Jedno z ulubionych dań mojego małża, wygląda bardzo apetycznie! :)

  • Reply
    PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI
    18 listopada 2014 at 10:20

    […] Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress