FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

 

Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.

Tak na czarną godzinę ;)

No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ).

Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami.

A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;)

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki.

Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady.

Niebo w gębie!

Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować!

rogaliki francuskie , rogaliki z marmolada , pyszne rogaliki , ostra na sldko , ciastka francuskie , ciastka z marmolada (3)xx

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 300 g

* powidła śliwkowe – ok. 100 g

* orzechy laskowe – ok. 80 g

* czekolada mleczna – 40 g

* białko – 1 szt

rogaliki francuskie , rogaliki z marmolada , pyszne rogaliki , ostra na sldko , ciastka francuskie , ciastka z marmolada (4)xx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).

Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).

Czekoladę drobno siekamy.

Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.

Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy.

porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ).

Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

 

rogaliki francuskie , rogaliki z marmolada , pyszne rogaliki , ostra na sldko , ciastka francuskie , ciastka z marmolada (5)xxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GRZYBAMI
    30 grudnia 2014 at 20:40

    […] FRANCUSKIEGO Z GRZYBAMI    Jak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego ( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ).Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w […]

  • Reply
    kokosanka
    14 sierpnia 2015 at 13:31

    Ile rogalików wychodzi?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 sierpnia 2015 at 08:20

      Zależy jakie duże je zrobisz – powiedzmy , że ok. 20 szt :)

  • Reply
    GRECKIE OBWARZANKI - najlepsze!
    9 grudnia 2015 at 08:25

    […] Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress