UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Masę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!

A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!

Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś!

Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!

Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę!

Albo i dwie!

ciasto ucierane , ucierane na oleju , ucierane z masa makowa , domowa masa makowa , ciasto z makiem , makowiec  , swiateczne ciasta ,  ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xx

SKŁADNIKI:

* jajko – 4 szt

* cukier – 150 g

* mąka pszenna – 250 g

* olej – 100 ml

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* cukier wanilinowy – 1 op

* domowa masa makowa – ok. 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku.

Dolewamy olej  i cały czas miksujemy.

Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.

( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).

Studzimy!

Zajadamy!

Smacznego!

ciasto ucierane , ucierane na oleju , ucierane z masa makowa , domowa masa makowa , ciasto z makiem , makowiec  , swiateczne ciasta ,  ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (5)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    MAKOWIEC Z JABŁKAMI
    19 marca 2015 at 20:23

    […] Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress