PĄCZKI WIEDEŃSKIE / HISZPAŃSKIE

paczki wiedenskie , paczki hiszpanskie , ciasto ptysiowe , tlusty czwartek , ostra na slodko 6xxxxx

Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.

Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!

Polecam!

paczki wiedenskie , paczki hiszpanskie , ciasto ptysiowe , tlusty czwartek , ostra na slodko 6xxxxx 

 

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* jajko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* woda – 125 ml
* olej do smażenia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

Studzimy.

Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Wkładamy do szprycy lub rękawa.

Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem..

paczki wiedenskie , paczki hiszpanskie , ciasto ptysiowe , tlusty czwartek , ostra na slodko xxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Karpatka z kremem budyniowym
    4 maja 2014 at 14:51

    […] pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki […]

  • Reply
    Oponki - bez sera
    1 października 2014 at 22:25

    […] Pączki robię klasyczne … albo ziemniaczane .. […]

  • Reply
    PĄCZKOWE MUFFINY Z MARMOLADĄ
    29 grudnia 2014 at 21:44

    […] Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą. […]

  • Reply
    PĄCZKI - NAJLEPSZE!
    15 stycznia 2015 at 21:03

    […] No i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki! […]

  • Reply
    MARMITAKO - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami
    15 stycznia 2016 at 06:57

    […] I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. […]

  • Reply
    TAWA-TAWAS
    20 stycznia 2016 at 14:16

    […] ( + polane miodem! ) są świetnym pomysłem na szybką przekąskę … i świetnie zastąpią pączki ( choć tak naprawdę ciężko je zastąpić – mniam! ;) ) , kiedy nie mamy czasu na ich […]

  • Reply
    PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze!
    2 lutego 2016 at 09:22

    […] pewnie oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress