BROWNIE Z ORZECHAMI – WALENTYNKOWE

Uczucie do drugiej osoby powinniśmy okazywać codziennie, a nie tylko w Walentynki.

Przyjęło się jednak w naszej tradycji, że to wtedy tę miłość okazujemy bardziej.

Prezenty, kwiatki, czekoladki i inne takie królują w galeriach i sklepach.

Nijak się ma to jednak do smakołyków zrobionych własnoręcznie, od serca.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, czekoladowe brownie z orzechami.

Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne – śmiało mogą je przyrządzić również panowie, którzy na co dzień od kuchni uciekają!

Wycięte w kształcie serca jest idealnym pomysłem właśnie na ten wyjątkowy dzień.

Polecam!

  brownie , brownie z orzechami , browni najlepsze , walentynkowe przepisy , czekoladowe serce , czekoladowy deser walentynki , ostra na slodko (2)x

SKŁADNIKI:

( ok. 4 szt )

* czekolada ( ja użyłam Lindt Excellence 70% cacao ) – 100 g

* masło – 125 g

* cukier – 125 g

* jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 35 g

* kakao – 20 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* orzechy ( u mnie ziemne ) – ok. 50 g

brownie , brownie z orzechami , browni najlepsze , walentynkowe przepisy , czekoladowe serce , czekoladowy deser walentynki , ostra na slodko (3)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Foremkę ( np. keksówkę ) smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy lekko ubite w osobnej miseczce jajka i dokładnie miksujemy.

Dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki, wyrównujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.

Gotowe ciasto powinno być lekko sprężyste, lekko wilgotne w środku.

Studzimy i za pomocą foremek wycinamy serca.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.

Smacznego!

brownie , brownie z orzechami , browni najlepsze , walentynkowe przepisy , czekoladowe serce , czekoladowy deser walentynki , ostra na slodko (1)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    CHAŁKA PSZENNA
    19 marca 2015 at 19:02

    […] Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress