ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK

Moda na jarmuż trwa w najlepsze!

Jest królem zdrowych warzyw i mimo, że szczyt sezonu przypada w zimie, to w dalszym ciągu można go spotkać zarówno na straganach, jak i w marketach.

Póki jest- warto z niego korzystać, bo to jedna z najzdrowszych roślin na świecie.

A do tego bardzo smacznych!

Nic dziwnego, że stał się przebojem na stołach i podbił serca zarówno tych, którzy od zieleninki uciekają.

Posiada właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , chroni przed wrzodami, wzmacnia odporność i jest pełen witamin, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się na tych, co kocham robić najbardziej – na gotowaniu!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne zielone pesto z jarmużu.

Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie.

Jest świetnym pomysłem do makaronu, grzanek czy też placków ziemniaczanych.

Polecam!

 

pesto z jarmuzu , pest ze szpinaku , zielone pesto , pyszne pesto , domowe pesto , kuchnia wloska , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (1)xx

SKŁADNIKI:

* liście jarmużu – 100 g

* orzechy nerkowce – 80 g

* czosnek – 2 ząbki

* rzodkiewka – 2 szt

* oliwa z oliwek – ok. 100 ml

* parmezan – 80 g

* sok z cytryny – 1 łyżeczka

* sól , pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.

Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.

Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!

Smacznego!

* Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ostra na Słodko
    13 kwietnia 2015 at 11:35

    U Ciebie przepisu nie widziałam, ale z przyjemnością kuknę na Twoją wersję.
    U mnie rzodkiewka i orzechy nerkowca dodatkowo – te to wszędzie bym najchętniej upchała :D

  • Reply
    SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM
    25 maja 2015 at 06:46

    […] Jak już Wam kiedyś pisałam bardzo lubię jarmuż. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress