Moda na jarmuż trwa w najlepsze!
Jest królem zdrowych warzyw i mimo, że szczyt sezonu przypada w zimie, to w dalszym ciągu można go spotkać zarówno na straganach, jak i w marketach.
Póki jest- warto z niego korzystać, bo to jedna z najzdrowszych roślin na świecie.
A do tego bardzo smacznych!
Nic dziwnego, że stał się przebojem na stołach i podbił serca zarówno tych, którzy od zieleninki uciekają.
Posiada właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , chroni przed wrzodami, wzmacnia odporność i jest pełen witamin, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się na tych, co kocham robić najbardziej – na gotowaniu!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne zielone pesto z jarmużu.
Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie.
Jest świetnym pomysłem do makaronu, grzanek czy też placków ziemniaczanych.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* liście jarmużu – 100 g
* orzechy nerkowce – 80 g
* czosnek – 2 ząbki
* rzodkiewka – 2 szt
* oliwa z oliwek – ok. 100 ml
* parmezan – 80 g
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.
Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą.
Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!
Smacznego!
* Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce.
2 komentarze
Ostra na Słodko
13 kwietnia 2015 at 11:35U Ciebie przepisu nie widziałam, ale z przyjemnością kuknę na Twoją wersję.
U mnie rzodkiewka i orzechy nerkowca dodatkowo – te to wszędzie bym najchętniej upchała :D
SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM
25 maja 2015 at 06:46[…] Jak już Wam kiedyś pisałam bardzo lubię jarmuż. […]