TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami

I znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii.

Tym razem będziemy tam zajadać jedno z dań narodowych, a mianowicie Tortillę de papas.

Tortilla ziemniaczana tak jak już mówiłam jest daniem narodowym Hiszpanii – najbardziej popularnym wśród turystów.

Jest to omlet z ziemniakami, którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria.

Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby, cebula, szpinak, pomidory i wiele wiele innych ).

W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ).

Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;)

Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak.

Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb.

Koniecznie wypróbujcie!

  TORTILLA DE PAPAS , hiszpanska tortilla z ziemniakami , najlepsza tortilla , kuchnia hiszpanska , dania narodowe hiszpanii, pyszna tortilla , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)x

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

ziemniaki – ok. 350 g
* jajko – 3 szt
* cebula – 1 szt
* oliwa z oliwek – 80 ml
* sól , pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy.

Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

TORTILLA DE PAPAS , hiszpanska tortilla z ziemniakami , najlepsza tortilla , kuchnia hiszpanska , dania narodowe hiszpanii, pyszna tortilla , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)xx

Ps. śmiało można dodać do niej 2 ząbki posiekanego czosnku!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    mrt
    15 października 2015 at 13:14

    Ziemniaki maja byc wczesniej ugotowane? :)

  • Reply
    Jola
    25 października 2015 at 20:04

    Właśnie,przyłączam się do pytania;)

  • Reply
    Ostra na Słodko
    25 października 2015 at 21:48

    Ziemniaki surowe :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress