ROSTI – SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Rosti to placki ziemniaczane, wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym.

Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu.

Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą.

Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem.

Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie!

Niesamowicie chrupiące!

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!

  rosti , placki rosti , placki ziemniaczane , chrupiace placki ziemniaczane , ostra na slodko (3)x

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – 500 g
* cebula – 1 szt
* sól
* pieprz
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane ziemniaki kroimy w drobne zapałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut.

Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju!

UWAGA!

Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress