MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

 

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec!

Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!

Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji.

Masa makowca jest niezwykle mokra, kremowa – czyli taka jak lubimy najbardziej!

Koniecznie wypróbujcie!

Gorąco polecam!

 makowiec na biszkopcie , biszkopt z makiem , ciasto z makiem , ostra na slodko xxv

SKŁADNIKI:

( 22×25 )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 4 łyżki
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA MAKOWA:

* mak – 1,5 szkl
* jajko – 3 szt
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* masło – 220 g
* aromat migdałowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej.

Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy.

Pieczemy ok. 30 min / 180C.

MASA MAKOWA:

Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach.

Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia..

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem.

Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress