ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne!

Jak wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka, kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;)

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny.

Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy!

Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym.

Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają!

Koniecznie wypróbujcie!

kluseczki z kaszy manny , kasza manna przepisy , kopytka , zielone kluseczki , ostra na slodko (4)xx

SKŁADNIKI:

* ugotowana kasza manna – 1 szkl
* mąka pszenna – 4-5 łyżek
* cebula -1 szt
* natka pietruszki – 1 pęczek
* jajko – 1 szt
* sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy.

Wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto – jeśli ciasto za bardzo się klei – zwiększamy ilość mąki.

Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki.

Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Joanna
    3 lutego 2016 at 10:28

    Przepis ciekawy, ale prosiłabym o wskazówkę, jak przygotować „ugotowaną kaszę manną”. Dziękuję i pozdrawiam. Joanna

  • Reply
    Justyna
    3 października 2016 at 02:16

    Jak ta kasze ugotować? W wodzie czy na mleku i jakie proporcje??

  • Reply
    Justyna
    3 października 2016 at 02:17

    Proszę o sprecyzowanie jak nasze ugotowac

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress