SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA

Tajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną, ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;)

To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach!

Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych.

Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka!

Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus http://www.egustus.pl/ )  i najnowsza patelnia z linii WOLL SZAFIR INDUKCJA.

kurczak po tajsku , satay , patelnia indukcyjna najlepsza , garnki indukcja , ostra na slodko (20)x

Co to za patelnia?

Czym się charakteryzuje linia WOLL SZAFIR INDUKCJA. ?

Czy warta jest swojej ceny i gdzie można ją kupić?

Oraz co można na niej przyrządzać?

Poczytajcie!

Bez tytułu

Moja patelnia z linii  WOLL SZAFIR INDUKCJA ma średnicę 24 cm.

kurczak po tajsku , satay , patelnia indukcyjna najlepsza , garnki indukcja , ostra na slodko (1)x

Każde naczynie posiada pokrywę firmy WOLL z hartowanego szkła.

Patelnia przeznaczona jest do użytku na płytach indukcyjnych, ale oczywiście działa również na kuchenkach elektrycznych, gazowych czy też ceramicznych.

Nanokompozytowa powłoka w technologii “non-stick” sprawia , ze patelnia sprzyja przygotowywaniu potraw z minimalną ilością tłuszczu ( a nawet jego brakiem ) , czyniąc potrawę zdrowszą, bardziej wartościową i mniej kaloryczną.

Naczynia SZAFIR firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!

Bez tytułu

 

Tak jak pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej.

Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem.

kurczak po tajsku , satay , patelnia indukcyjna najlepsza , garnki indukcja , ostra na slodko (12)xx

SKŁADNIKI:

* filet z indyka lub kurczaka – 300 g
* czerwona pasta curry – 50 g
* mleczko kokosowe – 250 ml
* limonka – 1 szt
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* orzeszki ziemne – 150 g
* olej kokosowy – 1 łyżka
* prażona cebulka -2 łyżki
* świeża kolendra

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso indyka kroimy w grubsze paski, delikatnie rozbijamy.

25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego, wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i dostawiamy do lodówki.

Patelnię WOLL Szafir Indukcja rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skorki startej z limonki – przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.

Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki – gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soki z limonki i dokładnie mieszamy. Zlewamy z patelni.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.

Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.

Smacznego!

Bez tytułu

JAK SIĘ SPISAŁA?

W tym przypadku patelnia spisała się na medal!

Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko “farbuje” naczynia.

Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso, nawet pozostawione dłużej z jednej strony absolutnie się nie przypiekało i nic ie przywierało do dna.

300g mięsa usmażyło się na łyżce oleju kokosowego, co w zupełności wystarczyło.

Patelnia tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka.

Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność!

Gwarantuję!


Czym się charakteryzują naczynia Szafir firmy WOLL ?

POWŁOKA
Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia antyadhezyjność.

AKUTERMICZNOŚĆ
Specjalny stop i technologia odlewu zapewniają idealną absorpcję ciepła. 10 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.

OPRAWA UCHWYTU
Montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa.

LITY UCHWYT
Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni)

SZKLANA POKRYWA
Wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego  gotowania/pieczenia w temp. do 250 °C.

WZMOCNIONA KRAWĘDŹ
Zapewnia wysoki poziom odporności na wstrząsy. Ułatwia wylewanie np. sos

Gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie/zmywanie naczynia.

Bez tytułu

PODSUMOWUJĄC:

Patelnia z linii Szafir marki WOLL to sprzęt najwyższej jakości, niezawodny w użytkowaniu, trwały i bardzo elegancki.

Świetnie spisze się zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów.

Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania  – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju gulasze, dania jednogarnkowe , mięsa, omlety a nawet zapiekanki!

Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż właśnie na takich patelniach najbardziej lubię działać.

Cena mimo, ze wysoka jest adekwatna do takiej jakości sprzętu.

Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona i z całą pewnością sprzęt posłuży mi na długie lata przy przygotowywaniu wielu smakołyków.

Gorąco polecam i uważam ( ba, ja to wiem!), że każdy kto ją zakupi będzie zachwycony tak jak ja!

Bez tytułu

Patelnię można nabyć w sklepie internetowym :

http://www.egustus.pl/linia-woll-szafir-indukcja/274-patelnia-wysoka-24-cm-indukcja.html

Zapraszam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress