EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze!

Eklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią!

Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni.

Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka!

Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere, przypominający krem budyniowy.

Wyszły idealne!

Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka!

Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere!

  eklerki, ciasto ptysiowe , creme patissiere, krem budyniowy , eklerki z kremem, ostra na slodko, sylwia ladyga (5)x

SKŁADNIKI:

CIASTO PARZONE:

* woda – 1 szkl
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 170 g
* masło – 125 g

CREME PATISSIERE:

* mleko 3,2% – 600 ml
* żółtko – 6 szt
* cukier – 100 g
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* laska wanilii – 1 szt

POLEWA CZEKOLADOWA:

* dobrej jakości czekolada – 50 g
* masło – 20 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO PTYSIOWE:

W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką.

Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy  na gładką masę.

Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C ( w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! ).

Po upieczeniu studzimy na kratce.

CREME PATISSIERE:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.

Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.

Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.

Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.

POLEWA CZEKOLADOWA:

Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta.

Polewamy czekoladą i zajadamy!

Smacznego!

eklerki, ciasto ptysiowe , creme patissiere, krem budyniowy , eklerki z kremem, ostra na slodko, sylwia ladyga (1)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress