TARTA JABŁKOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM

To jest najlepsza tarta jabłkowa z kremem budyniowym, jaką kiedykolwiek jadłam!

I Wy, jak spróbujecie – powiecie dokładnie to samo!

Idealnie kruche ciasto pokryte delikatnym , słodkim budyniowym kremem i soczystymi jabłkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką – już od samego czytania cieknie ślinka!

Idealna zarówno do popołudniowej kawki, jak i słodkie, drugie śniadanie!

Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych!

Spróbujcie!

tarta jablkowa , tarta budyniowa , tarta z jablkami , krucha tarta , kruche ciasto , jak zrobic kruche ciasto , ostra na slodko 2xx

SKŁADNIKI:

( blacha 26 cm )

KRUCHE CIASTO :

* mąka pszenna – 2 szkl
* masło – 2/4 kostki
* żółtko – 4 szt
* mleko – 3 łyżki

KREM:

*masło – 150 g
* mleko – 500 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3 łyzki

DODATKOWO:

jabłko – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki na kruche ciasto dokładnie ze sobą siekamy, krótko ale dokładnie zagniatamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie odrywamy kawałek ( na kruszonkę ) , a resztę rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką ziemniaczaną.

Całość nakłuwamy i wykładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( górę obciążamy np. fasolą, by ciasto nie podnosiło się do góry ).

KREM:

Połowę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, drugą połowę mieszamy z mąka i żółtkami.

Po zagotowaniu mleka z cukrami dolewamy masę z mąką i cały czas mieszając gotuje,my gładki, kremowy budyń, studzimy,

Do całkowicie wystudzonej masy dodajemy masło i miksujemy na gładki krem.

CAŁOŚĆ:

Przygotowany krem wylewamy na podpieczony kruchy spód i przykrywamy pokrojonymi i półplasterki jabłkami.

Na wierzch ścieramy pozostałe kruche ciasto.

Wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika / 180C.

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    mała
    12 sierpnia 2016 at 15:18

    KREM:

    *masło – 150 g
    * mleko – 500 ml
    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    * mąka pszenna – 1 łyżka
    * cukier z wanilią – 1 łyżka
    * żółtko – 3 szt
    * cukier – 3 szt?? chyba błąd..
    to ile tego cukru?

  • Reply
    Klaudia
    18 kwietnia 2024 at 21:11

    Czy taki krem do tarty da się zrobić bez dodatku jaj ?:)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress