KREM Z DYNI Z ORZECHAMI LASKOWYMI I PARMEZANEM

No i mamy w pełni sezon na dynie!

W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt!

Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta.

pasek

Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół.

Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni.

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała!

krem dyniowy , krem z dynii , dynia przepisy , zupa dyniowa , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny , sylwa masterchef (2)x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* dynia – 0,5 szt
* czosnek – 3 ząbki
* cebula – 1 szt
* chili – 1 szt
* mleko kokosowe – 200 ml
* sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier brązowy – do smaku
* oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

DODATKOWO:

* parmezan
* natka pietruszki
* orzechy laskowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili – przesmażamy.

Wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, smażymy ok 3 minuty, zalewamy ok. 500-750 ml wody i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ).

Po tym czasie miksujemy wlewamy mleko kokosowe, miksujemy na gadki krem i gotujemy ok. 5 minut.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i odrobiną cukru.

Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi orzechami laskowym, odrobiną startego parmezanu i świeża natką pietruszki.

Smacznego!

krem dyniowy , krem z dynii , dynia przepisy , zupa dyniowa , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny , sylwa masterchef (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress