KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM

Kto lubi zupę pomidorową, co?!

Na to pytanie chyba większość odpowie JA!

I ja te z ją uwielbiam!

Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem.

Taka domowa, gęsta i sycąca.

Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne!

Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów.

Wyszła obłędna!

Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę!

Koniecznie próbujcie!

 krem-z-pieczonych-pomidorow-zupa-pomidorowa-krem-pomidorowy-lubella-swiderki-sylwia-ladyga-2x

SKŁADNIKI:

* dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* bulion warzywny – ok. 150 ml
* śmietana 18% – 100 ml
* świeży tymianek, bazylia, sól, pieprz – do smaku

DODATKOWO:
* makaron świderki
* pomidorki koktajlowe
* parmezan

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki,wcinamy zgrubiałe środki i przekładam d naczynia żaroodpornego.

Całość skrapiamy oliwą i układamy ząbki czosnku w łupinach, bazylię oraz tymianek.

Solimy i wkładamy do nagrzanego na 100C piekarnika na ok. 25 minut, po tym czasie wyciągamy, chwilę studzimy.

Wkładamy do garnka , dodajemy czosnek obrany z łupinek, i podlewamy odrobiną bulionu ( jego ilość zależy od soczystości pomidorów )

Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i miksujemy na gładki krem.

Podajemy z ugotowanym makaronem , podpieczonymi pomidorkami i startym parmezanem.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress