PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi )

Może mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku!

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów z soczewicą!

Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często!

Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów!

Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia!

Koniecznie wypróbujcie!

pierogi-z-soczewica-pyszne-pierogi-najlepsze-ciasto-na-pierogi-pierogi-idealne-ostra-na-slodko-2x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 1 płaska łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

FARSZ:

* soczewica czerwona – 1 szkl
* marchew – 1szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* majeranek, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.

FARSZ:

Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, ugotowaną soczewicę i drobno startą marchew – przesmażamy kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.

CAŁOŚĆ:

Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

pierogi-z-soczewica-pyszne-pierogi-najlepsze-ciasto-na-pierogi-pierogi-idealne-ostra-na-slodko-5x

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Olga
    12 lutego 2018 at 01:54

    Mega mega mega!!!! Farszu wyszło mi o wieeeele wiele więcej niż ciasta na pierogi wiec następnym razem zrobię w formie naleśników.
    Kolejny sprawdzony i godny polecenia przepis z Twojej stronki! Biorę się za następne :)

  • Reply
    Marta
    20 czerwca 2019 at 19:23

    Właśnie zrobiłam pierogi- wyszły PRZEpyszne!

  • Reply
    Kasia
    25 maja 2020 at 23:06

    robiłam, przepyszne

  • Reply
    Zuza
    8 lutego 2023 at 16:49

    Przymierzam się do robienia tych pierogów i w związku z tym mam pytanie czy wyrobione ciasto na pierogi musi odpocząć czy można robić pierogi od razu?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress