CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii )

Że kocham kuchnię orientalną, to wszyscy o tym doskonale wiedzą!

Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry, pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego kraju.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione!

Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników.

Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha!

Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość.

Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji.

Koniecznie spróbujcie!

  curry-curry-z-kurczakiem-tajskie-cury-curry-z-warzywami-kurcza-w-sosie-ostra-na-sodko-sylwia-ladyga-5xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 200 g
* papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt
* dynia hakkaido – ok. 150 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2-3 ząbki
* mleko kokosowe  – 250 ml
* pasta Tom Yum – 1 łyżeczka
* papryczka chili – 1 szt
* trawa cytrynowa – 1 szt
* świeży imbir – 1 cm
* liść kaffiru – 2 szt
* kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku
* sos sojowy  – do smaku
* cukier kokosowy – 1 łyżeczka
* olej kokosowy – 1 łyżka
* śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
* limonka
* świeża kolendra

+ ryż jaśminowy 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum.

Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach.

Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą.

Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy!

Smacznego!

curry-curry-z-kurczakiem-tajskie-cury-curry-z-warzywami-kurcza-w-sosie-ostra-na-sodko-sylwia-ladyga-1xxx

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress