PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki!

Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami.

Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy!

Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru.

Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku.

Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje!

Jest moim pomysłem na konkurs KULINARNY BLOG ROKU – mam nadzieję, że podbije Wasze serca!

Jeśli chcecie na mnie zagłosować – zapraszam tutaj:  http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15

Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK!  

Nic więcej!

A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!!

przechwytywanie-w-trybie-pelnoekranowym-13-11-2016-204229

Spróbujcie!

tort-makowy-makowe-przepisy-tort-z-beza-beza-wloska-krem-budyniowy-kulinarny-blog-roku-2xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

CIASTO MAKOWE / BLATY:

* mak mielony – 300 g
* cukier drobny – 270 g
* jajko – 7 szt
* kasza manna – 3 łyżki
* bułka tarta – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka

KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:

* likier śmietankowy Baileys – 125 ml
* żółtko – 3 szt
* cukier – ok. 50 g
* mleko – 170 ml
* mąka pszenna – 18 g
* mąka ziemniaczana – 18 g
* serek mascarpone – 250 g
* prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl

KREM KOKOSOWY:

* mleko kokosowe – 250 ml
* żółtko – 1 szt
* małe jajko – 1 szt
* cukier – 100 g
* maka pszenna – 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* masło – 150 g
* kokos – 0,5 szkl
* likier kokosowy Malibu – 2 łyżki
* spirytus – 1 łyżka

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukie – 1 szkl
* woda – 1/4 szkl
* białko – 3 szt
* sol – 1 szczypta

DO NASĄCZENIA:

* słodka herbata

DODATKOWO:

* dżem z aronii

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BLATY MAKOWE:

Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku.

Kroimy na 3 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:

Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy.

Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko.

Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu.

Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie.

Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem.

KREM KOKOSOWY:

Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy.

Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy.

Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy.

Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy.

BEZA WŁOSKA:

Białka ubijamy z solą do momentu „miękkich wierzchołków”.

Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy 3 minuty, do tzn „próby piórka”.

Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna.

CAŁOŚĆ:

Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami.

Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami.

Przykrywamy ostatnim blatem makowym, nasączamy słodką herbatą i smarujemy resztą kremu śmietankowego( łącznie z bokami ).

Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

Po tym czasie dekorujemy bezą włoską, opalamy i podajemy!

tort-makowy-makowe-przepisy-tort-z-beza-beza-wloska-krem-budyniowy-kulinarny-blog-roku-8xx

I jeszcze raz przypominam : jeśli podoba Wam się mój blog i macie ochotę zagłosować na mnie w konkursie Kulinarny Blog Roku, to zapraszam!

http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15

Z całego serca dziękuję za KAŻDY głos!

przechwytywanie-w-trybie-pelnoekranowym-13-11-2016-204229

REGULAMIN KONKURSU

1) Konkurs na tym blogu organizuję ja. Ja również jestem sponsorem nagrody. . Konkurs zaczyna się dzisiaj, a trwać będzie do 15 grudnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiera powołana przeze mnie 3 osobowa komisja – subiektywnie i wg. własnej oceny. Przyznana będzie 1 nagroda. Ogłoszenie wyników nastąpi do 30 grudnia b.r. . Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagroda: drobny sprzęt AGH do kuchni – rozdrabniacz elektryczny.
4) W konkursie może wziąć udział każdy, kto prawidło dokona zgłoszenia – czyli odda na mnie swój głos i plakat konkursowy podpisze komentarzem.
5) Laureat zobowiązany jest podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki.

6) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.  

Organizator czyli ja oświadcza, że konkurs nie jest grą losową, loterią fantową, zakładem wzajemnym ani loterią promocyjną, których wynik zależy od przypadku (przeprowadzenia losowania) w rozumieniu Art. 2 ustawy z dnia 29 lipca 1992 r. o grach losowych i zakładach wzajemnych (Dz.U. z 2004 r. Nr 4, poz. 27 z późn. zm.)

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Ewelina
    10 grudnia 2016 at 09:32

    Głos oddany!:)

    Co do przepisu…gdyby tak czymś zastąpić bezę włoską? Nie mam niestety czym jej opalić, więc może można ją upiec w piekarniku, a następnie pokruszyć na wierzchu?:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 grudnia 2016 at 09:38

      Beza włoska to beza sparzona wrzacym syropem – śmiało można ją jeść bez opalania albo wsadzić do piekarnika na 200C na ok. 4=6 minut po gorną grzalkę

      • Reply
        Joanna
        21 grudnia 2016 at 13:36

        A czym można zastapić kasze manne?Pozdrawiam

        • Reply
          Ostra na Słodko
          21 grudnia 2016 at 13:46

          Najlepiej nie zastępować niczym – tu potrzebne jest coś , co zagęści, zwiąże masę.
          Z mąką zrobi się „gniot” .
          Ewentualnie może być tarta bułka, kaszka kukurydziana.

  • Reply
    Kasia
    11 grudnia 2016 at 09:43

    Jakimi prażynkami?

  • Reply
    Kinia
    12 grudnia 2016 at 13:20

    Klik klik 106 głosik od nas leci :) powiedzenia! Póki co bijesz na łopatki pozostałych, oby tak do końca!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 grudnia 2016 at 13:22

      dziękuję!!! <3
      Jeśli możesz o napisz jeszcze komentaz na fb - wtedy będę wiedziala kto pisze, zebyś mogła wziąć udzial w losowaniu :)))

  • Reply
    Ania
    12 grudnia 2016 at 14:03

    Pytanie kokos – 0,5 szkl rozumiem że chodzi o wiórki kokosowe?
    a te prażynki do tortów gdzie można kupić.
    Mega przepis już został wydrukowany teraz tylko zaopatrzyć się w składniki i na święta jak znalazł :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 grudnia 2016 at 14:05

      Kokos – tak wiórki :)
      Prażynki do tortów to takie platki kukurydziane specjalne do tortów – różnią się tym , że nawet włożone do kremu czy masy ne miękną tyko są caly czas chrupiące.
      Można je dostać w sklepie dla cukierników ( tam gdzie np. dekoracje do torów komunijnych ).
      Jeśli nie dostaniesz możesz je zastąpić drobno posiekanymi herbatnikami albo całkowicie zrezygnować.

  • Reply
    Anka
    13 grudnia 2016 at 16:39

    Ile wcześniej można zrobić bezę? Czy tylko tuż przed podaniem, czy można ja położyć na torcie trzymać w lodowce i podpalić przed podaniem ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 grudnia 2016 at 17:02

      Przed samym podaniem – bezy włoskiej nie trzymamy w lodówce :)

  • Reply
    Ania
    17 grudnia 2016 at 20:01

    Jak długo można trzymać bezę juz podpaloną i gotowy tort w lodowce ?czy można ja zrobić np 3 godziny przed podaniem ?lub 1 dzień ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 grudnia 2016 at 20:10

      Bezę włoską przyrządzamy bezpośrednio przed podaniem i wtedy opalamy, nie przechowujemy jej w lodówce.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress