KAWOWY DUTCH BABY Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI

Jak już nieraz Wam pisałam uwielbiam celebrować śniadania.

To taki czas dla mnie, bez pośpiechu.

Wolę wstać godzinę wcześniej i na spokojnie zjeść śniadanie w łóżku, niż w pośpiechu przegryźć kanapkę czy batona w samochodzie.

Dziś mam dla Was przepis na genialny omlet DUTCH BABY – czyli taki omlet z piekarnika.

Do jego zrobienia zainspirowała mnie kawa INKA, którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku.

Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko pysznie!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* kawa INKA klasycza – 2 łyżki
* maka pszenna – 0,5 szkl
* mleko 2% – 0,5 szkl
* jajko – 2 szt
* cukier – 3 łyżki
* wanilia – 1 laska
* pomarańcza – 1 szt + brązowy cukier do karmelizowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W misce roztrzepujemy mąkę z kawą INKA, mlekiem, jajkami oraz cukrem i ziarenkami wanilii.

Masę wylewamy do foremki ( ok. 18 – 20 cm ) wysmarowanej masłem.

Wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 22-25 minut.

Omlet na początku rośnie do góry, a po wyciągnięciu opada.

Zajadamy na ciepło z pomarańczami przesmażonymi z brązowym cukrem.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką INKA.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress