SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

Królowa serników znów wkroczyła do akcji!

Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia.

Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella.

Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach.

Ciasto smakuje obłędnie!

Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę.

Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki.

Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

Koniecznie spróbujcie!

To mój faworyt!

 

SKŁADNIKI:

* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada mleczna – 100 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress