SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

Królowa serników znów wkroczyła do akcji!

Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia.

Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella.

Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach.

Ciasto smakuje obłędnie!

Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę.

Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki.

Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

Koniecznie spróbujcie!

To mój faworyt!

 

SKŁADNIKI:

* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada mleczna – 100 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Marlena
    21 kwietnia 2017 at 14:43

    Super! Jeżeli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki ser kupić najlepiej żeby nie był zbyt „wolny” i żeby sernik się udał? Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • Reply
    Monika
    31 maja 2017 at 17:44

    Super zrobiłam wersje z 2 kostki sera i 500ml śmietany 30% na wierzch biszkopty na nie cząstki brzoskwini i polane galaretką kryształową

  • Reply
    Anonim
    15 lipca 2017 at 12:54

    czym można zastąpić żelatynę? chodzi o wegetariański zamiennik :)

  • Reply
    Arleta
    1 grudnia 2017 at 19:58

    Witam. Ja tez mam takie pytanie jak Pani Marlena, jeśli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki dać? Ten w wiaderku?

  • Reply
    moni3219
    7 grudnia 2017 at 15:17

    Ja dałam ser z wiaderka i wyszło super:-)

  • Reply
    Sylka
    14 grudnia 2017 at 13:35

    Witam, pytanie może głupie, ale kakao to słodkie czy to naturalne? :)

  • Reply
    Marta
    9 marca 2018 at 14:21

    Wyszło super, tylko zamiast całych biszkoptów na górę dałam zmielone i polałam roztopioną czekoladą, bo bałam się że będą z twarde

  • Reply
    Aśka
    18 marca 2018 at 09:24

    Czy można zrobić ten sernik z sera waniliowego z wiaderka? :)

  • Reply
    Meg
    23 kwietnia 2019 at 11:50

    Świetny przepis. Puszysty i niezbyt słodki pomimo czekolady 😊
    Ja robię z 1 kg sera więc zwiększam
    ilość żelatyny do 3-4 łyżek i czekoladę do 150g. A wierzch ciasta posypuję tarkowaną ciemną i jasną czekoladą.

    Zawsze wychodzi rewelacyjnie i szybko znika.

  • Reply
    dobrewypieki
    24 kwietnia 2019 at 11:28

    Mi zważyła się żelatyna, wyszły grudki. wszystko wg przepisu, nie wiem gdzie popełniłam błąd.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 kwietnia 2019 at 11:32

      Już Ci mówię gdzie – jest kilka metod dodawania żelatyny.
      Polecam tą łatwiejszą: rozrabiasz żelatynę w wodzie ( ciepła nie gorąca ) , dodajesz do tego masy serowej 2 -3 lyżki, mieszasz ( jak smietanę z zupą ), i dopiero wtedy wlewasz całość do masy.

      2. Rozrabiasz żelatynę ( ciepła woda ), ucierasz masę do momentu aż będzie ubita, ale musi być cieplejsza – nie może być zimna ( wtedy robią się grudki ) , wlewasz masę żelatynową i szybko dokładnie ucierasz – jest to trudniejsza metoda i większe ryzyko grudek.

      Polecam tę pierwszą.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress