SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

Królowa serników znów wkroczyła do akcji!

Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia.

Idealne na lato ( i nie tylko! ).

.

.

KLIKNIJ!!
i zobacz kulinarne nowości w Empik!

.

.

Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella.

Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach.

Ciasto smakuje obłędnie!

Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę.

Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki.

Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

Koniecznie spróbujcie!

To mój faworyt!

 

SKŁADNIKI:

* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada mleczna – 100 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Marlena
    21 kwietnia 2017 at 14:43

    Super! Jeżeli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki ser kupić najlepiej żeby nie był zbyt „wolny” i żeby sernik się udał? Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • Reply
    Monika
    31 maja 2017 at 17:44

    Super zrobiłam wersje z 2 kostki sera i 500ml śmietany 30% na wierzch biszkopty na nie cząstki brzoskwini i polane galaretką kryształową

  • Reply
    Anonim
    15 lipca 2017 at 12:54

    czym można zastąpić żelatynę? chodzi o wegetariański zamiennik :)

  • Reply
    Arleta
    1 grudnia 2017 at 19:58

    Witam. Ja tez mam takie pytanie jak Pani Marlena, jeśli nie mam możliwości zmielenia sera to jaki dać? Ten w wiaderku?

  • Reply
    moni3219
    7 grudnia 2017 at 15:17

    Ja dałam ser z wiaderka i wyszło super:-)

  • Reply
    Sylka
    14 grudnia 2017 at 13:35

    Witam, pytanie może głupie, ale kakao to słodkie czy to naturalne? :)

  • Reply
    Marta
    9 marca 2018 at 14:21

    Wyszło super, tylko zamiast całych biszkoptów na górę dałam zmielone i polałam roztopioną czekoladą, bo bałam się że będą z twarde

  • Reply
    Aśka
    18 marca 2018 at 09:24

    Czy można zrobić ten sernik z sera waniliowego z wiaderka? :)

  • Reply
    Meg
    23 kwietnia 2019 at 11:50

    Świetny przepis. Puszysty i niezbyt słodki pomimo czekolady 😊
    Ja robię z 1 kg sera więc zwiększam
    ilość żelatyny do 3-4 łyżek i czekoladę do 150g. A wierzch ciasta posypuję tarkowaną ciemną i jasną czekoladą.

    Zawsze wychodzi rewelacyjnie i szybko znika.

  • Reply
    dobrewypieki
    24 kwietnia 2019 at 11:28

    Mi zważyła się żelatyna, wyszły grudki. wszystko wg przepisu, nie wiem gdzie popełniłam błąd.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 kwietnia 2019 at 11:32

      Już Ci mówię gdzie – jest kilka metod dodawania żelatyny.
      Polecam tą łatwiejszą: rozrabiasz żelatynę w wodzie ( ciepła nie gorąca ) , dodajesz do tego masy serowej 2 -3 lyżki, mieszasz ( jak smietanę z zupą ), i dopiero wtedy wlewasz całość do masy.

      2. Rozrabiasz żelatynę ( ciepła woda ), ucierasz masę do momentu aż będzie ubita, ale musi być cieplejsza – nie może być zimna ( wtedy robią się grudki ) , wlewasz masę żelatynową i szybko dokładnie ucierasz – jest to trudniejsza metoda i większe ryzyko grudek.

      Polecam tę pierwszą.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress