SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA

I po raz kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane!

I tak było tym razem!

Dziś mam dla Was genialny przepis na niesamowicie pyszny sernik truskawkowy!

Ale nie taki zwykły i prosty.

Biszkoptowy spód pokryty jest aż 3 słodkimi masami, które łącząc się ze sobą tworzą piękną mozaikę.

Dodatek soczystych truskawek sprawia, że ciężko poprzestać na 1 kawałku.

Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 20 cm )

* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt
* żelatyna – 2,5 – 3 łyżki
* truskawki – ok. 300 g + do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy  wykładamy biszkoptami ( są tak miękkie, że nie trzeba nasączać ).

Truskawki miksujemy na gładką masę, dzielimy na pół.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Połowę masy wylewamy na biszkopty, resztę mieszamy z jedną częścią truskawek.

Na masę serową wylewamy mus truskawkowy ( ten bez sera) , tworzymy ozdobną mozaikę.

Zalewamy masą serowo-truskawkową.

Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Ula
    8 czerwca 2017 at 08:46

    A może być ser z wiaderka?

  • Reply
    Magda
    8 czerwca 2017 at 13:10

    Rewelacja, muszę zrobić w weekend!!!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress