Lato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle, lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw.
Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i inne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia!
Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę!
Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia, gdyż można ją podać na kilka różnych sposobów!
Połączenie marynowanych, pieczonych buraczków ze świeżymi salatami, pomidorami, prażonymi orzechami i serem ricotta sprawia, że nawet mięsożercy oblizują się ze smakiem.’
Ps. Ocet kielecki jest wytwarzany tradycyjną metodą sięgającą 1932 roku, natomiast od niedawana możemy go podziwiać w nowej, odmienionej szacie!
Od teraz na etykiecie Octu spirytusowego 10% będzie widniał napis „Ocet Kielecki”.
Zbliża się okres na przetwory ( ajjj, marzy mi się taka pełna spiżarnia ! ) i jest on niezastąpionym produktem przy ich wytwarzaniu.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* buraki ( upieczone ) – 2 duże szt
* świeże sałaty ( masłowa, karbowana … )
* pomidorki koktajlowe – 10 szt
* cukinia żółta i zielona – 1 szt
* orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść
* ricotta di bufala – ok. 50 g
* świeża bagietka + oliwa
MARYNATA DO BURAKÓW:
* Ocet Kielecki – 2 łyżki
* tarta skórka z pomarańczy – 1 łyżka
* ocet balsamiczny – 1 łyżka
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* sól
* pieprz
* cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Upieczone buraki kroimy w kostkę, władamy do miseczki.
Zalewamy Octem, octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy, sól, pieprz i odrobinę cukru – wszystko razem mieszamy, marynujemy kilkanaście minut.
Na talerzu układamy mix sałat, buraczki, pokrojoną w cieniutkie plastry i zwiniętą cukinię, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni.
Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem.
Podajemy z chrupiącą grzanką.
Smacznego!
Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli.
Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego.
No Comments