SERNIK ZEBRA PIERNIKOWA Z MUSEM Z PIECZONYCH POMARAŃCZY – 3 PIĘTROWY!

Królowa serników znów wkracza do akcji! :D

Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością!

Na castingu do MasterChef jeden podbił serca jurorów …. kolejnym oczarowałam szefa w pracy ….i na jeszcze jeden nawet moja lekarka się załapała! hehehehe …

Na serniki zawsze mam jakieś nowe pomysł i każdy, który robię – wychodzi obłędny!

Możecie nie wierzyć, ale jedzenie bardzo często mi się śni!

Nieraz są to mielone z buraczkami, a nieraz pyszne ciacha, które po przebudzeniu staram się zapamiętać ( tak było z tortem na precasting! ).

I tak jest tym razem!

Wygląd dzisiejszego sernika też mi się przyśnił, dlatego też postanowiłam spróbować nim swoich sił w konkursie #przepisnakopernika marki KOPERNIK.

http://konkurs.kopernik.com.pl/

Delikatny, kremowy sernik piernikowo-waniliowy wypełniony musem z pieczonym pomarańczy jest niesamowitym pomysłem na każdą okazję.

Świetnie zastąpi urodzinowy tort i pokazuje, że pierniki są dobre nie tylko na Święta!

Mistrzostwo świata!

Spróbujcie … a za mnie mocno mocno trzymajcie swoje kciuki!

  

SKŁADNIKI:

( 1 tortownica – 26 cm 

2 tortownica – 16-18 cm )

MASA SEROWA:

* ser biały 3-krotnie mielony – 1 kg

* sok cytrynowy – 4 łyżki

* drobny cukier – ok.1,5 szkl

* wiejskie jajko – 4 szt

CIEMNA MASA :

* czekolada ( ja użyłam gorzkiej + mlecznej ) – 3 szt x 100 g

* pierniki Serca w czekoladzie oraz Katarzynki (Kopernik) – 150 g

* masło – 400 g

* jajko – 6 szt

* cukier – 1,5 szkl

* mąka pszenna – 1,5 szkl

MUS Z PIECZONYCH POMARAŃCZY:

* duże, soczyste pomarańcze – 4 szt

* galaretka pomarańczowa – 2 op

* cukier – do smaku

Ps. pieczenie pomarańczy sprawia, że smak staje się bardziej intensywny!

DEKORACJA:

* pierniki serca w czekoladzie i listki waflowe – KOPERNIK

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Serniki najlepiej upiec wieczorem i zostawić przez noc do wystudzenia!

MASA SEROWA:

Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.

CIEMNA MASA:

Połamaną czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.

Pierniki drobno siekamy ( najlepiej za pomocą blendera ).

W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pierniki i dokładnie miksujemy.

Wsypujemy mąkę cały czas miksując do całkowitego połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.

( Tak robimy w malej i w dużej tortownicy )

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.  Studzimy.

MUS Z PIECZONYCH POMARAŃCZY:

Przygotowujemy go, gdy serniki są już calkiem wystudzone.

Umyte pomarańcze przecinamy na pół, pieczemy ok. 15 min/180C.

Miąższ przekładamy do garnka, dodajemy ok. 3/ szklanki wody oraz cukier, gotujemy, wsypujemy galaretki i blendujemy na gładką masę.  Studzimy.

CAŁOŚĆ:

W dużym serniku za pomocą małej szklanki/kieliszka lub ringu wycinamy delikatnie ( ale dokładnie ) otwory. ( ok.5-6 w całym serniku )

W małym serniku wycinamy 1 większy.

Otwory wypełniamy musem pomarańczonym, wkładamy do zastygnięcia ( zastyga bardzo szybko! ).

Składamy 3 piętra i dekorujemy!

Ja do dekoracji użyłam piernikowych serc, a także listków waflowych z deserowej czekoladzie zmiksowanych na kruszonkę.

Smacznego!

Ps.  trzymajcie mocno kciuki i koniecznie zróbcie!

JEST OBŁĘDNY!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress